Innanen – Kallio: Scratch

Mikko Innanen ja Mika Kallio ovat tallentaneet uudelle levylleen 16 kappaletta, joista osa perustuu valmiisiin sävellyksiin ja osa on vapaata improvisaatiota. Kappaleiden kestot vaihtelevat vajaasta minuutista reiluun kuuteen minuuttiin. Suurin osa kestää kuitenkin saman verran kuin jazzkappaleen kesto oli ennen vanhaan savikiekkojen aikana eli siinä kolmen minuutin paikkeilla, mikä pakottaa soittajat pelkistämään ilmaisunsa olennaiseen.

Kappaleiden suhteellisen lyhyen keston vuoksi musiikki ei tavoittele laajoja sinfonisia kaaria tai muita monumentaalisia tehoja, eikä näitä intiimejä, keskittyneitä soitteita oikein voi luonnehtia kamarimusiikiksikaan. Hienostuneen salin tai salongin sijasta mieleen tulee pikemminkin keittiön pöytä, jonka äärellä parhaat keskustelut useasti käydään. Innasen ja Kallion keittiömusiikki on kahden toisensa hyvin tuntevan ystävän keskittynyttä keskustelua, tarkkaa kuuntelemista, välillä intensiivistä väittelyä, innostunutta päälle puhumista ja myös hiljaista pohdiskelua. Vuorovaikutus on tiheää ja soittajien suhde monimuotoisempi kuin perinteinen solistin ja säestäjän välinen suhde.

Duon musiikki on paikoitellen Albert Ayler-henkistä rehevää freetä, välillä erilaisten pikkuinstrumenttien käyttö saa musiikin kuulostamaan Art Ensemble Of Chicagon äänimaisemilta. Sahan säestämä tenorisaksofoni raidalla ”Blues for Stanley” on oiva idea, joka vie vanhan primitiivisen country bluesin tunnelmiin. Kauniita melodioitakaan ei ole unohdettu, ”I Love You (in D Minor)” ja ”Lullaby” ovat siitä hienoja esimerkkejä. Koko levyn täyttäminen kahden muusikon voimin on aikamoinen haaste, jonka Innanen ja Kallio selvittävät kirkkaasti ja tarjoavat kuulijalle vaihtelevan ja vahvan kokonaisuuden vapautunutta jazzia ja improvisaatiota.

Innanen – Kallio: Scratch (Fiasko Records)
Mikko Innanen; saksofonit, Mika Kallio; rummut

17.12.2007

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.