Jan Garbarek & The Hilliard Ensemble: Mnemosyne

Jan Garbarek ja Hilliard Ensemble-lauluyhtye tekivät suuren suosion saavuttaneen Officium-levytyksen (ECM New Series 1525 445369-2) muutama vuosi sitten. Officiumilla Hilliard Ensemble lauloi keskiaikaista kirkkomusiikkia ja Garbarekin saksofoni kierteli laulun päällä kuin katedraalin kattorakenteita tavoitellen. Nyt Garbarek kumppaneineen ovat palanneet St. Geroldin luostariin ja levyttäneet peräti tupla-CD:n verran lisää musiikkia. Kreikkalaisen mytologian muistin jumalattaren mukaan nimetyn Mnemosynen perusresepti on entinen, siis lauluyhtye ja saksofonisolisti. Musiikkimateriaali on sen sijaan valittu ajallisesti paljon laajemmalta alueelta. Keskiaikaisten laulujen lisäksi ohjelmistoon kuuluu lauluja jopa antiikin Kreikasta, kansanmusiikkia eri maista, eestiläisen nykysäveltäjän Veljo Tormisin ja Garbarekin omia sävellyksiä. Lopputulos on jo Officiumilta tuttua staattista sävelmaalailua, kenties kuitenkin hieman vapaamuotoisempaa, koska myös jotkut lauluosuudet ovat improvisoituja.

Voi tietysti väittää, että tässä kyse vain keskiaikatrendillä ratsastavasta New Age-meditoinnista, jolla ECM-tuottaja Manfred Eicher ja Garbarek kumppaneineen ovat onnistuneet iskemään suoraan kultasuoneen. Mutta toisaalta Hilliard Ensemble laulaa niin upeasti ja Garbarek soittaa niin ajattoman kauniita saksofonisooloja, että näitä pohdintoja voi pitää myös täysin yhdentekevinä. Joka tapauksessa kaksois-CD on turhan paljon purtavaa, tavallinen yhden levyn paketti olisi mainiosti riittänyt.

Jan Garbarek & The Hilliard Ensemble: Mnemosyne (ECM New Series)

Jan Garbarek; sopraano- ja tenorisaksofonit, The Hilliard Ensemble; David James: kontratenori, Rogers Covey-Crump; tenori, John Potter; tenori, Gordon James; basso

Äänitetty huhtikuussa 1998 St. Geroldin luostari, Saksa

12.8.1999

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.