Johanna Iivanainen & Eero Koivistoisen yhtye: Lennosta kii!


Johanna Iivanaisen ja Eero Koivistoinen “Lennosta kii!” on ilmiselvä jatko-osa vuonna 2003 ilmestyneelle levylle “Suomalainen”, jonka hyväksi havaittu resepti on säilytetty ennallaan. Työn alle on nytkin otettu monipuolinen valikoima suomalaista laulumusiikkia; kotimaisia iskelmiä eri ajoilta, rockin puolelta tutuksi tulleita kappaleita sekä uusia ja vanhoja Koivistoisen sävellyksiä.

Myös konseptin vahvuudet ovat entiset. Koivistoisen johtama yhtye on kiistatta jazzin huippua, sävykkäästi maalaava ja svengaava kokoonpano, jonka jäsenet pystyvät tarvittaessa myös hienoihin soolosuorituksiin. Myös reseptin tärkein ainesosa on tallella eli Johanna Iivanaisen ääni soljuu jälleen kerran kauniisti ja vaivattomasti. Parhaimmillaan ja koskettavimmillaan Iivanainen on tulkinnoissaan Unto Monosen, Toivo Kärjen ja Reino Helismaan iskelmäklassikoista “Jos jätät minut”, “Rakkauden rikkaus”, “Märkää asfalttia” ja “Rakovalkealla”. Näillä raidoilla Iivanaisen laulun herkkyys sopii täydellisesti yhteen hienojen melodioiden ja tekstien kanssa.

Toisaalta myös “Lennosta kii!” kärsii samasta heikkoudesta kuin “Suomalainenkin”. Laulajan äänen tietyllä viattomuudella on kääntöpuolensa ja osa tulkinnoista kuulostaa epäuskottavilta. Varsinkin jo Koivistoisen “Valtakunta”-levyltä löytyvä nimikappale ja Jarkko Laineen teksti eivät tunnu istuvan lainkaan Iivanaiselle. Sama vika vaivaa myös “Tiskarin polkkaa”, jonka ronskin ensilevytyksen amerikansuomalainen kuplettimestari Hiski Salomaa teki jo vuonna 1927. “Lennosta kii!” on kuitenkin raikas ja vivahteikas laulusarja, vaikka siitä tuntuu puuttuvan sellainen todella pysäyttävä hetki kuin edellisen levyn “On Suomi kaukana pohjoisessa”.

Johanna Iivanainen & Eero Koivistoisen yhtye: Lennosta kii! (Backstage Alliance)
Johanna Iivanainen, laulu; Eero Koivistoinen, saksofonit; Seppo Kantonen, piano; Teemu Viinikainen, kitara; Ville Huolman, basso; Mikko Hassinen, rummut; Abdissa Assefa, lyömäsoittimet

15.1.2008


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.