Lars Färnlöf: Heureka

Lars Färnlöf (1942-1994) oli ruotsalainen trumpetisti ja säveltäjä, joka nousi esille 1950- ja 60-lukujen vaihteessa pianisti Staffan Abeleenin kvintetissä. Färnlöf opiskeli 60-luvun lopulla Yhdysvalloissa sävellystä, orkestrointia ja filosofiaa. Palattuaan takaisin kotimaahansa Färnlöf alkoi kirjoittaa musiikkia jazzyhtyeelle ja sinfoniaorkesterille. Vuonna 1969 valmistunut ”Heureka” oli ensimmäinen kolmesta sinfonisesta sarjasta. Ruotsin TV:n seuraavana vuonna taltioima esitys on nyt julkaistu uudelleen. Kolmiosainen ”Heureka” on jazzin ja klassisen musiikin yhteensulautumana uskottava, varsinkin hidas ensimmäinen on kaunis. Toisessa osassa jazzkvartetti pianisti Bobo Stensonin johdolla vie koko orkesterin yllättävän hienosti toimivaan svengijaksoon. Kolmannessa osassa basisti Red Mitchellin soolon jälkeen esille nousee vihdoin myös Färnlöfin flyygelitorven harkitut piirrot.

Levyllä julkaistaan uudelleen myös vuonna 1973 esitetty Caçhasa-sarja jazzkvintetille ja big bändille. Sarja alkaa tummasävyisesti Gil Evans ja Miles Davis tunnelmilla, mutta loppujen lopuksi sarja on aika perinteistä big band-musiikkia, tosin erittäin hienoa sellaista. Joukkoon sopii voimakkaita sooloja mm. Lennart Åbergilta ja Björn Netziltä. Färnlöf itse jättäytyy solistina taka-alalle. ”Heureka” on tervetullut uusintajulkaisu, joka jälleen todistaa, kuinka eurooppalaisessa jazzissa on jo kauan ollut pyrkimys kulkea omia, valtavirroista syrjemmälle vieviä teitä. Myös mm. polion takia huonosta terveydestä kärsinyt ja liian varhain kuollut Lars Färnlöf ansaitsee edelleen huomiota.

Lars Färnlöf: Heureka (Phono Suecia)

Lars Färnlöf; flyygelitorvi, kornetti, Björn Netz; tenorisaksofoni, Bobo Stenson, Bengt Hallberg, Staffan Abeleen; piano, Red Mitchell; basso, Rune Carlson, Fredrik Norén; rummut, The Swedish Radio Jazz Group, The Swedish Radio Symphony Orchestra, Leif Segerstam; kapellimestari

Äänitys 31.8.-1.9.1970 Tukholma ja 24.5.1973 Södertelje

27.4. 2001

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.