Vijay Iyer & Mike Ladd: in what language?

”in what language?” on Vijay Iyerin uran tähän saakka kunnianhimoisin projekti, jossa hänen yhteistyökumppaninaan on runoilija ja rap-taiteilija Mike Ladd. ”in what language?” on poikkitaiteellinen jazzia, funkia, hip-hopia, puhuttua sanaa ja elektroniikkaa sisältävä monitahoinen kaleidoskooppi eräästä globaalin maailman ja talouden solmukohdasta, suuresta lentokentästä ja sen kautta vaeltavien ihmisjoukkojen kohtaloista. Vijay Iyer sai idean levyynsä iranilaisen elokuvaohjaaja Jafar Panahin kohtalosta New Yorkin lentokentällä. Panahi oli matkalla filmifestivaaleilta Hongkongista Buenos Airesiin esittelemään uutta elokuvaansa, kun hänet pidätettiin New Yorkissa puuttuvan läpikulkuviisumin vuoksi ja palautettiin käsiraudoissa takaisin Hongkongiin. Sananvapauspalkittu ohjaaja kirjoitti myöhemmin tapahtuneesta epätoivoissaan: ”En ole varas! En ole murhaaja! Olen vain iranilainen ohjaaja, mutta millä kielellä voisin sen kertoa?” Välikohtaus tapahtui jo ennen syyskuun 11. päivän terrori-iskua, mutta varsinkin iskujen jälkeen intialaissyntyinen Iyer on itsekin monesti kohdannut lentoasemien turvajärjestelyjen tummaihoisiin kohdistuvan epäluulon.

”in what language?” kertoo joukon tarinoita ihmisistä, jotka kaikki jollain lailla kietoutuvat eri puolilta maailmaan lentokentän kautta kulkevien ihmisten vaiheisiin. Levyllä kertovat vaikuttavat tarinansa mm. trinidadilainen turvatarkastaja Karen, intialainen New Yorkissa työskentelevä taksinkuljettaja Rehan, ennen Maailmanpankin palveluksessa ollut irakilainen liikemies Tariq ja Sierra Leonen väkivaltaa paennut Yuyanda. Levyn tarinat eivät ole lauluja, sillä tarinat kerrotaan enemmän tai vähemmän puheäänellä. Kertomusten äänimaisemat ovat usein kiihkeää funkin ja jazzin sekoitusta, joka hyvin ilmentää lentoaseman kiireistä ilmapiiriä. Levyn päättää kuitenkin kaunis, vain pianon ja sellon säestämä ”Plastic Bag”, jossa senegalilainen Sekou kertoo tarinansa ja mukana on myös se matkalaukun kokoinen puna-, sini- ja valkoraidallinen muovikassi, jonka moni on varmasti nähnyt maailman lentokentillä. Varsinaisia instrumentaalisooloja levyllä on aika vähän, vaikka paikoin Iyerin piano ja Rudresh Mahanthappan saksofoni pääsevät esille myös solisteina. ”in what language?” ei siis ehkä ole olleenkaan jazzia, mutta mitäpä väliä sillä on. Se on kuitenkin vaikuttava puheenvuoro ihmisistä, jonka kaikkialle ulottuva globalisaatio on tempaissut juuriltaan länsimaisen kulttuurin työvoimaksi.

Vijay Iyer & Mike Ladd: in what language? (Pi Recordings)
Mike Ladd, Latasha Nevada Diggs, Allison Easter, Ajay Naidu; ääni, Vijay Iyer; piano, kosketinsoittimet, elektroniikka, Ambrose Akinmusire; trumpetti, Rudresh Mahanthappa; alttosaksofoni, Dana Leong; sello, pasuuna, Liberty Ellman; kitara, Stephan Crump; basso, Trevor Holder; rummut

5.2. 2005

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.