Vijay Iyer: Panoptic Modes

Puhe jazzin ja intialaisen musiikin vaikutteiden yhteispelistä tuo helposti mieleen Shakti-yhtyeen kaltaisen fuusiomusiikin, jossa intialaiset vaikutteet ovat selvästi heti kuultavissa. Pianisti Vijay Iyerin lähestyy kuitenkin aihepiiriä toiselta suunnalta. Kvartetti on kokoonpanoltaan tavanomainen jazzkvartetti, jonka kuulija tunnistaa välittömästi soundiltaan ja kieleltään jazzyhtyeeksi. Iyerillä musiikin intialaiset elementit piiloutuvatkin sävellysten harmonioihin, skaaloihin ja mutkikkaisiin rytmikulkuihin. Hyvä esimerkki tästä on eteläintialaisiin rytmeihin perustuva ”Configurations”, jonka Iyer onnistuneesti sovittaa Bud Powellin pianoperinteeseen. Toisaalta Iyer hallitsee mainiosti myös perinteisemmän jazzrytmiikan, mistä hyvä esimerkki on Thelonious Monkille omistettu trioraita ”Circural Argument”.

Vijay Iyer on kirjoittanut kaikki levyn sävellykset, jotka eivät ole vain pelkkiä teemanpätkiä improvisaatioiden kääreeksi, vaan ohjaavat koko yhtyettä ja uhkuvat tummasävyistä tunnelmaa. Iyer antaa levykansitekstissä monille sävellyksilleen ihmisoikeuksiin ja rasismiin liittyvää poliittista sisältöä ja muistuttaa siten esimerkiksi trumpetisti Dave Douglasia ja hänen tapaansa kommentoida ympäröivää maailmaa musiikin avulla.

Iyer nousee esille myös pätevän svengaavana ja ilmaisuvoimaisen perkussiivisena pianistina. Iyerin läheisen yhteistyökumppanin Rudresh Mahanthappan saksofonin intensiivisen läpitunkeva soundi on yhtyeen kokonaissoinnin kannalta olennaisen tärkeä. Mahanthappan soolotyöskentely herättää kuulijassa mielenkiinnon kuulla myös miehen omia levyjä, joista tuorein ”Mother Tongue” ilmestyi viime vuonna Pi Recordings-merkillä. Crump & Philips-komppipari selviytyy levyn usein kimuranteista rytmeistä ihailtavan vaivattomasti ja ilmeikkäästi. ”Panoptic Modes” on mielenkiintoinen ja vahva levy, joka todistaa, että amerikkalaisessa jazzissa elää myös uutta etsivä henki, joka tosin jazzmediassa monesti jää neotraditionaalisen ideoiden kierrätyksen jalkoihin.

Vijay Iyer: Panoptic Modes (Red Giant Records)
Rudresh Mahanthappa; alttosaksofoni, Vijay Iyer; piano, Stephan Crump; basso, Derrek Philips; rummut

5.2. 2005

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.