Jacob Karlzon: Today

Pianotrio on hyvin klassinen ja siten aina ajankohtainen jazzkokoonpano, kuten esimerkiksi Keith Jarrettin ja Esbjörn Svenssonin triojen viime vuosien työ osoittaa. Ranskalainen Triade ja ruotsalaisen Jacob Karlzonin trio soittavat omat näkökulmansa pianotrion taiteeseen. Molemmat koostuvat nuorista ja taitavista muusikoista, mutta levyltä soiva lopputulos kuulostaa aivan erilaiselta.

Triaden levy ”L´Ardu” ei ole enää mikään uusi, sillä se on levytetty jo vuonna 1999 ja julkaistu vuonna 2000. Levy ei suinkaan ole käynyt vanhaksi parissa vuodessa. Päinvastoin trion lähestymistapa kuulostaa ajattomalta. Levyn jokaisella kappaleella on oma selkeästi erottuva luonteensa, osa vapaasti improvisoituja, osa yhtyeen jäsenten omia sävellyksiä. Yhtyeen musiikissa voi kuulla häivähdyksiä Bill Evansista, miksei klassisesta musiikistakin, mutta lopulta yhtyeen älylliset novellit ovat hyvin omaperäisiä ja veistoksellisia, mitä levyn erittäin onnistunut tilantunnetta korostava äänitys tukee. Äänitys tuo upeasti esille mehevän basson ja rumpujen koko dynamiikan bassorumpujen jysähdyksistä lautasten helinään. Triade välttää perinteistä jazzin svengiä, sen virtuositeetti on kamarimusiikin virtuositeettia.

Jacob Karlzonin trion viime vuonna ilmestynyt uusin levy ”Today” luottaa vanhoihin, ehkä jopa yllätyksettömästi valittuihin ja monesti soitettuihin standardisävelmiin, kuten ”Yesterdays”, ”Bye, Bye Blackbird” ja ”´Round Midnight”. Karlzonin trion tulkinnat ovat Triadeen verrattuna melko perinteistä ”jazzjazzia”, juuri sellaista musiikkia, minkä sana ”pianotrio” tuo mieleen. Yhtye soittaa paikoin hyvin lyyrisesti ja antaa tilaa sävelmien omalle sentimentaalisuudelle. Toisaalta välillä yhtye yltyy svengaamaan myös raikkaasti ja intensiivisesti. Ruotsalaisessa jazzissa vaikuttaa monta hienoa pianistia, alussa mainitun Svenssonin ohella vaikkapa Bobo Stenson, Torbjörn Gulz ja Anders Persson. Jacob Karlzon on osa tätä rikasta perinnettä.

On tarpeetonta asettaa näitä kahta hienoa levyä ja yhtyettä paremmuusjärjestykseen, sillä molempien näkökulma on perusteltu. Molemmat levyt tarjoavat kuulijalle nuorten muusikoiden kypsiä töitä.

Triade: L´Ardu
Yolk Records J2003

Cédric Piromalli; piano, Sébastien Boisseau; kontrabasso, Nicolas Larmignat; rummut

Jacob Karlzon: Today
Prophone Records PCD 059

Jakob Karlzon; piano, Mattias Svensson; kontrabasso, Peter Danemo; rummut

12.1. 2003

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: