Ove Johansson: Logic Steps & Susanna Lindeborg: Key Paintings & Lindeborg, Nilsson, Johansson: Natural Artefacts & Sound of Choice: Back Street Theatre

”Discover the excitement of contemporary improvised acoustic and electronic jazz”. Siinä ruotsalaisen LJ Recordsin motto levymerkin nettisivuilta. Vuodesta 1989 lähtien levyjä julkaisseen LJ Recordsin taustalla toimii saksofonisti Ove Johansson yhdessä vaimonsa pianisti Susanna Lindeborgin kanssa. Levymerkin tuotannosta suuri osa on pariskunnan yhteisen Mwendo Dawan- yhtyeen tai Johanssonin ja Lindeborgin omia duo- ja soololevyjä. Noin kolmenkymmenen levyn katalogista löytyy toki myös mm. Sten Sandellin ja Christer Bothénin levyjä.

Kaikki neljä levymerkin uutta tuotetta vastaavat nettisivujen tuoteselostetta. Kaikilla levyillä tarjolla on selkeästi nykyjazzia, jossa enemmän tai vähemmän improvisoidaan akustisilla soittimilla ja käytetään lisänä elektronisia äänilähteitä. Jokainen levy kuitenkin lähestyy aihetta omasta näkökulmastaan käsin. Seuraavassa esittelen uutuudet mielenkiintoisuusjärjestyksessä, mielestäni mielenkiintoisin viimeisenä.

Susanna Lindeborgin soololevyllä soivat sulassa sovussa vaikutteet klassisesta musiikista ja jazzista. Varsinkin levyn akustiset improvisaatiot tuovat ajoittain mieleen esimerkiksi Keith Jarrettin musiikin. Joihinkin improvisaatioihinsa Lindeborg on yhdistänyt sähköisen taustan. Taustat ovat joskus rauhallista maalailua, mutta joskus myös vaikuttavaa perkussiivista rymistelyä, kuten levyn päättävällä ryöpsähdyksellä ”Final Red”. ”Key Paintings” on kaunista ja herkkää musiikkia, mutta kokonaisuus maistuu tasapaksulta ja jättää ainakin minut varsin välinpitämättömäksi.

”Natural Artefacts” -levyn ristiriitainen otsikko viittaa trion pyrkimykseen häivyttää akustisten, siis ”luonnollisten” soittimien ja elektronisten, siis keinotekoisten, äänten välistä rajaa. Säveltäjä Per Anders Nilsson muokkaa tietokoneellaan Lindeborg-Johansson duon akustisten soittimien ääntä ja sekoittaa joukkoon luomiaan efektejä. Kunnianhimoisesta pyrkimyksestään huolimatta levy on kuitenkin aika perinteinen, suorastaan vanhakantainen. Solisti, useimmiten Ove Johansson ja hänen mehevä saksofoninsa, saa kompikseen pianon ja tietokoneen äänimaailmat. Hyvä esimerkki on ”Propably not”, jossa piano ja tietokoneen soundit luovat pulppuillen etenevän säestyksen solistille. Pätevää musiikkia, mutta luonnollisen ja keinotekoisen rajat jäävät oikeasti kokeilematta.

Jo ”Natural Artefacts” paljastaa, että Ove Johansson on hieno, taitava saksofonisti, jolla on soittimessaan kaunis, Coltranen perinteitä kunnioittava soundi. Tavallisen fonin lisäksi myös Johansson on rakentanut sooloilleen taustoja sähköisin keinoin. Välineenään EWI eli ”electronic wind instrument” Johansson onnistuu parhaimmillaan maalaamaan saksofonisooloilleen maukkaita ja monivivahteisia taustakankaita. Saksofonin ja taustakankaiden välinen yhteispeli tuntuu loppujen lopuksi aika turruttavalta. Niinpä tätä viileän tyylikästä musiikkia on helppoa ihailla, mutta suuria tunteita se ei herätä.

Johansson tai Lindeborg eivät kumpikaan ole mukana ”Back Street Theatre” -levyllä, jolla soittaa jo kymmenkunta vuotta toiminut tanskalainen trio Sound of Choice. Yhtyeen saksofonisti Fredrik Lundin on johtanut kauan omia yhtyeitään, joista tunnetuin on maailmalla hyvin menestynyt ”Overdrive”. Kitaristi Hasse Poulsen asuu nykyään Pariisissa ja keskittyy lähinnä improvisoituun musiikkiin. Poulsen soittaa myös Vapaat äänet -kiertueeltakin tutussa Sound Kitchen -yhtyeessä. Rumpali Lars Juul soittaa hänkin nykymusiikin ja vapaan improvisoinnin välimaastossa seikkailevissa yhtyeissä. ”Back Street Theatre” tarjoaa kuulijalle niin vapaata improvisointia, kolmen muusikon hienosti toimivaa kommunikaatiota, rosoisia svengipaloja kuin salamyhkäisiä melodioita. Välillä harteikas tenorisoundi, hellittämätön kitarakomppi ja krupamainen rumpujen töminä tuo mieleen outoja muistumia vanhasta jazzista. ”Back Street Theatre” on hieno levy triolta, joka varmasti toimii myös elävänä kuultuna.

Susanna Lindeborg: Key Paintings
LJ Records LJCD 5229

Susanna Lindeborg; piano ja elektroniset taustat

Äänitetty 5.4. 2000 Art Studio, Haverdal, 8.3. 2001 Nefertiti-klubi, Göteborg ja 19.6. 2001 Artisten, Göteborg

Ove Johansson: Logic Steps (LJ Records LJCD 5231)

Ove Johansson; tenorisaksofoni ja elektroniset taustat

Lindeborg, Nilsson, Johansson: Natural Artefacts (LJ Records LJCD 5228)

Susanna Lindeborg; piano, Ove Johansson; tenorisaksofoni, Per Anders Nilsson; tietokone

Sound of Choice: Back Street Theatre (LJ Records LJCD 5227)

Fredrik Lundin; saksofonit, huilut, elektroniikka, Hasse Poulsen; kitarat, Lars Juul; rummut, lyömäsoittimet, elektroniikka

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: