Bruno Råberg: Presence


Jazzin kotimaa Yhdysvallat vetää soitto- ja opiskelumahdollisuuksineen puoleensa monia eurooppalaisia muusikoita. Niinpä myös ruotsalainen basisti Bruno Råberg asuu ja opettaa Bostonissa. Hänen triossaan jäsenet, norjalainen fonisti Ole Mathisen ja italialainen rumpali Marcello Pellitteri, asuvat New Yorkissa ja ovat opiskelleet amerikkalaisissa musiikkioppilaitoksissa.

Vahvoista amerikkalaisista yhteyksistä huolimatta Råbergin kolmas albumi “Presence” on hengeltään hyvin eurooppalainen, mieleen nousee vertailukohdaksi ECM:n hienostunut kamarijazz. Suurin osa levyn materiaalista on Råbergin käsialaa, mukana on yksi ruotsalainen kansansävelmä ja kaksi vapaata improvisaatiota. Koska kyse on basistin levystä, ei ole ihme, että sävellykset rakentuvat useimmiten selkeän ja toistuvan bassokuvion varaan. Råbergin jäntevä basso on onnistuttu vangitsemaan levylle kauniisti.

“Presence” on herkästi soitettua, hillittyä ja vapaamuotoista nykyjazzia. Välillä suorastaan kuitenkin toivoo, että trio antautuisi useammin sellaisten tunnekuohujen valtaan, joista levyn pisin kappale “Twin Spirits” antaa välillä viitteitä.

Bruno Råberg: (Presence OrbisMusic)

Ole Mathisen; sopraano- ja tenorisaksofoni, klarinetti, Bruno Råberg; basso, Marcello Pellitteri; rummut

28.8.2000


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.