Fernando Tarrés: Presagios de Carnaval


On tunnustettava, että argentiinalainen jazz on minulle aivan tuntematonta, jotain Gato Barbieria lukuun ottamatta. Argentiinalainen säveltäjä, sovittaja ja kitaristi Fernando Tarrés on siis uusi tuttavuus ja en osaa sanoa hänen asemastaan maansa jazzkentässä yhtään mitään. On kuitenkin selvää, että hän ei ole mikään eilisen teeren poika. Hän on työskennellyt esimerkiksi Tito Puenten, Paquito D´Riveran, Tom Harrellin, Danilo Pérezin, Gary Burtonin ja monien eri sinfoniaorkestereiden kanssa. Uusi “Presagios de Carnaval”-levy on Tarrésin uralla jo kuudes.

Argentiinan musiikista puhuttaessa mieleen tulee luonnollisesti heti tango, mutta New Yorkissa äänitetty “Presagios de Carnaval” ei ole mikään tangolevy. Toki tangovaikutteet ja muut Etelä-Amerikan rytmit ovat vahvasti mukana, sillä vaikka “Presagios de Carnaval” on selkeästi jazzia, se hakee rytmiset vaikutteensa pääasiassa Etelä-Amerikan rikkaista perinteistä. Hyvä esimerkki on levyn avaava nimikappale, jonka tanssillinen teema vaihtuu saksofonisti Donny McCaslinin ja pianisti Tino Deradon sooloiksi. “Sketches of Markari” avautuu jyhkeän lyömäsoitinintron jälkeen ensin taputusten säestämäksi huilusooloksi ja lopulta hienoksi tenorisooloksi, jonka aikana koko bändin rytmi elää vapaamuotoisesti. Levyn päättää romanttinen versio Ariel Ramirezin sävellyksestä “Alfonsina y el Mar”, jossa täyteläisillä jousilla ja Danilo Pérezin pianolla on keskeinen osa. Se on yksinkertaisesti eräs kauneimmista viime aikoina kuulemistani esityksistä.

“Presagios de Carnaval”-levyllä Tarrés näyttäytyy enemmän säveltäjänä ja sovittajana kuin solistina. Tarrésin akustinen kitara nousee kyllä ajoittain kauniisti esille musiikin kudoksesta, mutta varsinainen solistinen vastuu on muilla muusikoilla, erityisesti saksofonisti Donny McCaslin esiintyy edukseen. “Presagios de Carnaval” herättää ehdottomasti kiinnostuksen Tarrésin töitä kohtaan, sillä tarjolla ei ole mitään heppoista “lattaria”, vaan eleganttia, emotionaalista ja värikästä musiikkia.

Fernando Tarrés: Presagios de Carnaval (BAU Records)

Fernando Tarrés; kitara, Dave Binney, Donny McCaslin; saksofonit, Anders Bostrom; huilu, Danilo Pérez, Tino Derago; piano, Fernando Huergo; sähköbasso, Pablo Aslan, Drew Gress; basso, Jeff Ballard, Satoshi Takeishi, Dan Reiser; rummut, lyömäsoittimet, Lucia Pulido, Sophie Dunér; laulu, Mark Feldman, Joyce Hammann; viulu Ron Carbone; alttoviulu, Erik Friedlander; sello, Ted Reichman; haitari

2.5. 2002


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.