Florian Ross: Suite for Soprano Sax and String Orchestra

Opiskellessaan Lontoossa Guildhall School of Musicissa saksalainen pianisti ja säveltäjä Florian Ross kiinnostui englantilaisten säveltäjien kuten Brittenin ja Elgarin musiikista. Koska brittien melodiat ja harmoniat ovat Rossin mielestä lähellä modernia jazzia, hän halusi kokeilla oman orkesterimusiikin kirjoittamista. Kokeilusta syntyi Suite for Soprano Sax and String Orchestra (1996-98), jossa solistin ja orkesterin lisäksi soittaa perinteinen jazzpianotrio.

Saksassa äänitetyn livelevytyksen solistiksi Ross onnistui saaman itsensä Dave Liebmanin, jonka virtuoosinen, soundiltaan vivahteikas saksofoni kohoaa komeasti esille jousiorkesterin soinnista. Toisena solistina kuullaan säveltäjää itseään pianolla. Rossin sarja on kiinnostava kokonaisuus, josta on vaikea poimia erilleen yksittäisiä osia, mutta varsinkin tummasävyinen ”Part V” ja kiihkeä päätösosa ”Part VII” ovat vaikuttavia. Kansitekstissä Ross selostaa ansiokkaasti teostaan osa osalta, epäselväksi kuitenkin jää, miksi sävellyksen osat esitetään järjestyksessä I, II, VI, III, V, IV, VII.

Levy on parhaita kuulemiani hinnaltaan edullisen Naxos Jazz-merkin levyjä; tässä jos missä se kuuluisa hinta/laatu-suhde on kohdallaan. Levy kannattaa siis hankkia hyllyynsä, kuten myös Florian Ross Quintetin pätevä debyyttilevy Seasons & Places (Naxos Jazz 80629-2).

Florian Ross: Suite for Soprano Sax and String Orchestra (Naxos Jazz)

Dave Liebman; sopraanosaksofoni, Florian Ross; piano, Dietmar Fuhr; basso, Jochen Rückert; rummut, Manfred Knaak; kapellimestari, The Event String Orchestra

12.8.1999

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: