Gebhard Ullmann: Big Band Project

Vaikka Gebhard Ullmann väitti eräässä haastattelussa, että hän ei ole mikään suuri big band-musiikin ystävä, hän rohkeni kuitenkin tarttua tilaisuuteen ja tehdä levytysprojektin yhdessä NDR Big Bandin (siis Pohjois-Saksan radioyhtiön orkesteri) kanssa. Ullman valitsi kahdeksan sävellystään ja kutsui eräitä arvostamiaan muusikoita sovittamaan ne big bandille. Kutsun saivat amerikkalainen basisti Chris Dahlgren, japanilainen pianisti Satoko Fuji sekä saksalaiset pianisti Andy Emler ja basisti Günther Lenz. Ullmann itse esiintyy solistina jokaisella levyn raidoista.

”The Big Band Project” on nyt käsillä olevista Gebhard Ullmannin levytyksistä selkeästi perinteisin jazzlevy. Kyse ei kuitenkaan ole perinteisen big band-musiikin teema-solistijono-teema-rakenteesta, vaan levyn kaikki sävellykset rajaavat solisteille omat, usein varsin luontevan tuntuisesti kasvavat ja kehittyvät kehykset. Hyvä esimerkki on avauskappale ”Think Tank”, heleän huilukuoron ja koko orkesterin tiheän raskaan soundin vuoropuhelu, johon jää tilaa vielä Ullmanni sopraanosaksofonin puheenvuorolle. Myös jännittävästi onnahteleva tango ”D. Nee No” ja katkelmallisista palasista pikku hiljaa kasvava ja muotonsa hakeva kahden sävellyksen yhdistelmä ”Kreuzberg Park East/High Lam Earth” ovat vaikuttavaa kuultavaa.

Rauhallinen balladi ”Fourteen Days/Café Toronto” on sen sijaan suhteellisen tavanomaista nykypäivän isojen orkesterien musiikkia, vaikka Ullmann ja Claus Stötter (flyygelitorvi) duetoivat toki nautittavasti. Ullmannin mieltymys duettoihin tulee hienosti esille myös sävellyksessä ”Tá Lam”, jonka keskeisenä ideana toimii Ullmannin bassoklarinetin ja Julian Argüellesin baritonisaksofonin kaksinpuhelu. Levyn päättää ”Blaues Lied”, joka on nimensä mukaisesti bluesvaikutteinen ja mukavasti svengaava sävellys, jolla säveltäjän lisäksi solisteina pääsevät ansiokkaasti ääneen myös trumpetisti Ingolf Burkhardt ja altisti Lutz Büchner. Näin levyllä kohtaavat hienolla tavalla Amerikka ja Eurooppa, joiden ei pitäisi ollakaan jazzin maailmassa vastakohtia, vaan välttämättömiä mahdollisuuksia ja näkökulmia.

Gebhard Ullmann: Big Band Project (Soul Note)

NDR Big Band johtajana Dieter Glawischning ja solistina Gebhard Ullmann; bassoklarinetti, tenori- ja sopraanosaksofonit

10.4.2005

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: