Gebhard Ullmann: New Basement Research

Saksalainen puhaltaja ja säveltäjä Gebhard Ullmann päätti 50-vuotisjuhlansa kunniaksi sovittaa vanhoista, jopa 15-20 vuotta sitten syntyneistä sävellyksistään tuoreita versioita uudelle yhtyeelleen. Kaikista nyt käsillä olevista sävellyksistä on toki jo olemassa aikaisempia levytysversioita, joiden kokoonpanot vaihtelevat klarinettitriosta big bandiin. Viime vuonna ilmestyneellä ”New Basement Research”- levyllä esiintyvä eurooppalais-amerikkalainen kvintetti on kuitenkin uusi, sillä saksofonisti Julian Argüelles sekä komppipari Hebert/Cleaver eivät ole Ullmannin kanssa ennen työskennelleet.

Kolmen puhaltajan eturivistä lähtee mehukas ja rehevä yhtyesoundi. Kolmesta puhaltajasta löytyy myös runsaasti omaperäistä soolovoimaa, varsinkin itse yhtyeenjohtajan bassoklarinetti on erityisen ilmaisuvoimainen. Peter Hebertin ja Gerald Cleaverin komppi onnistuu luomaan vetävää groovea myös mutkikkaisiin sävellyksiin. Hebertin upeasti tallennetun basson syvä sointi ansaitsee erityismaininnan. Kaikkiaan yhtyeen kokonaissointi muistuttaa paikoin Charles Minguksen musiikkia. Ullmannin yhtye pystyy samalla tavalla vahvaan tunnelmaan ja suureen soundiin.

”New Basement Research” tarjoaa kuultavaksi monipuolisen ohjelmiston. Kyse on selvästi nykyjazzista, välillä hyvin vapaastakin improvisaatiosta. Yhtyeen voimakas rytmin käsittely helpottaa kuitenkin kuulijan urakkaa, yhtye osaa näet svengata. Samoin yhtyeellä on luja tuntuma myös jazzin perinteisiin, kun monet kollektiivisesti improvisoidut jaksot tuovat mieleen jopa New Orleans-jazzin tunnelmia. Gebhard Ullmann on levyttänyt vuosien varrella varsin ahkerasti ja työn tuloksena on syntynyt monia hienoja levyjä. ”New Basement Research” on ehdottomasti hänen tuotantonsa parhaimmistoa.

Gebhard Ullmann: New Basement Research (Soul Note)

Gebhard Ullmann; bassoklarinetti, tenorisaksofoni, Julian Argüelles; sopraano- ja baritonisaksofonit, Steve Swell; pasuuna, Peter Hebert; basso, Gerald Cleaver; rummut

22.1.2008

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: