Gebhard Ullmann – Steve Swell Quartet: Desert Songs and Other Landscapes

CIMP (Creative Improvised Music Projects) on tuottelias amerikkalainen moderniin nykyjazziin keskittyvä levymerkki, joka pyrkii tallentamaan musiikin mahdollisimman puhtaana ilman miksausta, päällekkäisäänityksiä tai mitään muitakaan ääniteknologian tarjoamia musiikin muokkaamisen mahdollisuuksia. Tällainen sähköisesti vahvistamatonta konserttielämystä tavoitteleva äänitysfilosofia sopii tietenkin tallentamaan juuri Gebhard Ullmann – Steve Swell Quartetin kaltaista akustista musiikkia, joka pitkälti rakentuu muusikoiden keskinäisen hienovaraisen kommunikaation varaan.

Gebhard Ullmann – Steve Swell Quartet pysähtyi kesällä 2004 kesken konserttikiertueensa pariksi päiväksi New Yorkiin äänittämään tätä levyä. On ilmeistä, että studioon on astellut esiintymislavoilla jo hyvin toisensa oppimaan tuntenut nelikko. Yhtye liikkuu luontevasti ja vaivattomasti valmiiksi sävelletyistä osuuksista vapaasti improvisoituihin jaksoihin ja taas takaisin teemamateriaalin pariin. Yhtye hyödyntää ilmeikkäästi kvartetin eri sointimahdollisuuksia muodostamalla erilaisia kombinaatioita säestyksettömistä sooloista erilaisiin duettoihin ja trioihin.

Erityisen antoisia ovat Ullmannin ja Swellin välillä ärhäkät saksofoni- ja pasuunaduetot, esimerkkinä Ullmannin rytmisesti kompleksinen sävellys ”Seven 9-8”. Tätä, kuten myös levyn päättävää kaunista balladia ”Desert… Bleus… East” voi kiinnostavasti verrata ohessa arvioidun klarinettitrion versioihin. Rumpali Barry Altschul rikastaa melodisella dynaamisella soitollaan yhtyeen kokonaissointia. Sen sijaan äänitys jättää Hilliard Greenen soittaman kontrabasson liiaksi taka-alalle, paikoin melkeinpä huomaamattomaksi.

Kokonaisuutena ” Desert Songs and Other Landscapes” on onnistunut ja mielenkiintoinen levytys, joka karttaa kliseitä ja tulkitsee tuoreesti periaatteessa tuttua vapaan improvisaation ja kamarimusiikillisen herkkyyden välimailla liikkuvaa jazzin esitystapaa.

Gebhard Ullmann – Steve Swell Quartet: Desert Songs and Other Landscapes (CIMP)

Gebhard Ullmann; tenorisaksofoni, bassoklarinetti, Steve Swell; pasuuna, Hilliard Greene; basso, Barry Altschul; rummut

10.4.2005

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.