Lalle Svensson: I Should Care


Vaikka levykansitekstissä ei aivan suoraan sanotakaan, rivien välistä voi lukea, että ruotsalainen trumpetisti Lalle Svensson (1938-1990) oli originelli elämäntaitelija, jonka ystäväpiiriin kuuluivat mm. sellaiset elämäntaitelijat kuin Chet Baker ja Jackie McLean. Pariisissa pitkään asunut Lalle Svensson jäi eläessään paitsi ansaitsemaansa huomiota ja arvostusta. Niinpä ensimmäiset levytykset omalla nimellä ilmestyvät vasta 1970-luvun puolivälissä, vaikka Svensson aloitti jazzuransa dixiepianistina ja -pasunistina jo 1950-luvulla Pygmé Jazzbandissä. Yhtye vaihtoi nimensä Eje Thelin Quintetiksi ja siirtyi moderniin jazziin vuonna 1956. Svensson soitti tässä pasunisti Thelinin yhtyeessä venttiilipasuunaa!

Siirryttyään trumpetistiksi Svensson solmi pitkäaikaisen yhteistyösuhteen saksofonisti Bernt Rosengrenin kanssa. Rosengren onkin mukana tuoreella ”I Should Care”-levyllä, joka sisältää liveäänityksiä ja radioesiintymisiä 1960-luvulta. Levyn musiikki rikkoo ennakkokäsityksiä viileästä ruotsalaisesta jazzista, sen verran väkevää musiikkia nauhalle on aikoinaan tarttunut. Svensson ja Rosengren ovat mainiosti toisiaan täydentävä puhaltajapari. Svenssonin hauraan soundin ja omaperäisen hapuilevan fraseerauksen kontrastiksi asettuu Rosengrenin jämäkän määrätietoinen svengi. ”I Should Care” on voimakasta hard bopia, joka todella ansaitsee tulla julkaistuksi ja kuunnelluksi vielä vuosikymmeniä soittamisensa jälkeenkin.

Lalle Svensson: I Should Care (Amigo)

Lalle Svensson; trumpetti. Levyllä soittaa eri kokoonpanoja, mukana mm. Bernt Rosengren; tenorisaksofoni, Lars Sjösten, Claes-Göran Fagerstedt: piano, Torbjörn Hultcrantz, Björn Alke; basso, Sune Spånberg, Leif Wennerström, Bosse Skoglund; rummut, Nannie Porres; laulu

4.10.1999


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.