Lennart Åberg: Seven Pieces


Saksofonisti ja säveltäjä Lennart Åbergin tuoreella levyllä on levyn nimen mukaisesti seitsemän Åbergin sävellystä, neljä isolle orkesterille, kaksi sekstetille ja yksi kvartetille. Åberg on koonnut projektiinsa nimivahvan joukkueen. Mukana on Ruotsin parhaimmistoa Bobo Stensonista ja Palle Danielssonista lähtien. Ryhmää on vielä vahvistettu rumpali Peter Erskinellä. Levyn avaa eräs sen kohokohdista, yli 11 minuuttia kestävä ”Spiraltrappan”. Esitys rauhoittuu vauhdikkaasta alusta trumpetti- ja pianosoolojen jälkeen Åbergin ja Stensonin duetoksi, josta kasvaa Åbergin vaikuttava sopraanosaksofonisoolo. Don Cherrylle omistettu sekstettiraita ”The Don” esittelee myös Åbergin vahvaa sopraanoa ja Peter Asplundin Cherry- ja Davis-vaikutteista trumpettia.

Ison orkesterin tulkitsema ”4” on Bosse Brobergin vahva näyttö. Brobergin trumpetissa soi vahvasti blues, vaikka sävellys ei sitä rakenteeltaan olekaan. Kvartetille sävelletty ”Lena´s Tune” paljastaa erityisesti Åbergin taidot tenoristina ja antaa runsaasti tilaa myös Danielssonin bassolle. ”Ornette or not” on lyhyt ja mutkikas kunnianosoitus Ornette Colemanille. Musiikillisten kunnianosoitusten joukkoon kuuluu myös Chris McGregorille omistettu afrikkalaisittain svengaava ”Chris-Chros”. ”Skalövningar” tuo paikoitellen esille intialaisia sävyjä ja antaa tilaisuuden kuulla David Wilczewskin tenorisaksofonia. Hienosti sävelletty, hienosti soitettu, hieno levytys !

Lennart Åberg: Seven Pieces (Phono Suecia)

Fredrik Norén, Peter Asplund, Magnus Broo, Bosse Broberg; trumpetti, Bertil Strandberg, Mattis Cederberg; pasuuna, Magnus Petersson, käyrätorvi; Håkan Broström, David Wilczewski, Lennart Åberg, Erik Nilsson, saksofonit, huilut; Mattias Ståhl, marimba, vibrafoni; Daniel Karlsson, koskettimet; Bobo Stenson, piano; Palle Danielsson, basso; Peter Erskine, Johan Löfcrantz, rummut

24.10.2000


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.