Mikael Råberg: Suite Extended


Ruotsalaisen säveltäjän ja pasunistin Mikael Råbergin uuden “Suite Extended”-levyn esittelyteksti piirtää Råbergista kuvan perfektionistina, jolle säveltäminen, sovittaminen ja yksityiskohtien pikkutarkka viilaaminen on aina ollut läheisempää kuin vapaamuotoinen irrottelu.

Jo pelkkä katsaus levyuutuuden sisältöön vahvistaa esittelytekstin antamaa vaikutelmaa. “Suite Extended” koostuu nimittäin kolmesta sävellyksestä; “Suite Extended” big bändille, sinfoniaorkesterille ja sopraanoäänelle, “EBU-Suite big bändille ja jousikvartetille sekä “Rhythms and Riffs” big bändille. Siis hyvin klassisen tuntuista tavaraa. Levyn kuunteleminen ei anna aihetta ennakkokäsityksen muuttamiseen. On tarkkaa ja selkeää soittamista, vaikutteita big band-musiikin historiasta ja ns. third stream jazzista. Nykyjazzille niin tyypillinen eklektismi loistaa poissaolollaan.

Toisaalta voi ihastella perinteisen sulavaa ruotsalaista kevyttä svengiä, big bändin ja jousien vaikuttavaa yhteispeliä ja hienoja sooloja. On ehkä makuasia, pitääkö kuulija “Suite Extended”-levyn kuulautta yllätyksettömän siloisuutena vai klassisena kauneutena. Useamman kuuntelukerran jälkeen olen itse kallistunut vahvasti jälkimmäisen tulkinnan puoleen.

Mikael Råberg: Suite Extended (Phono Suecia)

Mikael Råberg Big Band, Stockholm Session Strings, The New Stenhammar String Quartet, Linda Petterson; laulu, kapellimestareina Hans Ek ja Jan Levander

3.3. 2002


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.