Duke Ellington: Queen´s Suite

Loka- marraskuussa 1958 Duke Ellington teki Euroopan kiertueen, johon sisältyi esiintyminen Leedsin musiikkijuhlilla. Ellington kutsuttiin tietenkin vastaanotolle, jossa hän tapasi kuningatar Elisabetin ja pääsi vaihtamaan hänen ja prinssi Philipin kanssa muutaman sanan. Kun kuningatar pahoitteli, että hän ei ollut ehtinyt kuulemaan Ellingtonia konsertissa, lupasi Ellington säveltää oman sävellyksen kuningattarelle. Näin syntyi kuusiosainen ”Queen´s Suite”, joka levytettiin keväällä 1959. Ellington painatti levystä vain yhden ainoan kappaleen, jonka hän toimitti Buckinghamin palatsiin. Sarja julkaistiin suuren yleisön kuultavaksi vasta Ellingtonin kuoleman jälkeen levyllä ”The Ellington Suites” (Pablo, 1976)

Kuningatar Elisabet II ja Duke Ellington Leedsissä vuonna 1958. Kuva: Duke Ellington Collection, Archives Center, National Museum of American History.

Valitsin sarjasta näytteeksi kappaleen ”The Single Petal of a Rose”. Se on kaunis pianosoolo, jonka Ellington soittaa pelkästään jousella soitetun basson säestyksellä. Sävellys on ainoa sarjan kappaleista, jota Ellington esitti konserteissa.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.