Kalottjazz & Blues Festival 2023

Torstai 29.6.2023

Kalottjazz & Blues -festivaali vietti 40-vuotisjuhlaa tänä kesänä, vaikka festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran kesällä 1984. Tarkempaa olisikin ollut juhlistaa neljättäkymmenettä festivaalia. Mutta vuosi sinne tai tänne, musiikki on toki pääasia.

Juhlafestivaali avattiin miellyttävässä muistelutilaisuudessa, joka järjestettiin Haaparannan rautatieasemalla. Juhlatilan seinille koristeeksi ripustetut vanhat festivaalijulisteet ja -paidat toivat mieleen monia muistoja vuosien takaa. Festivaali ja sen järjestäminen oli iso osa elämää yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Tapio Salo ja Raija Hedström muistelivat festivaalin alkuvaiheita. Festivaali-idea syntyi Martti Eskelisen ja Raija Hedströmin päissä paluumatkalla Porin jazzfestivaaleilta. Tapio Salo Haaparannan kaupungilta innostui ja lupasi festivaalille ruhtinaalliset 5000 kruunua. Kun Tornion kaupunki saatiin mukaan, alkunsa sai aivan ainutlaatuinen valtakunnan rajat ylittävä kulttuuriyhteistyö, joka on kestänyt neljä vuosikymmentä ja ollut esimerkkinä muullekin kaupunkien väliselle yhteistyölle.

Festivaaleilla muutaman kerran esiintyneet Aija Puurtinen ja Esa Kuloniemi muistelivat kokemuksiaan rajakaupungeissa Honey B. & T-Bones -yhtyeensä kanssa. Kaupunkien edustajat, Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala ja Haaparannan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Eivor Olofsson puhuivat niin kauniisti ja ymmärtäväisesti festivaalista, että tapahtuman perusrahoitus lienee turvattu tulevina vuosinakin.

Illan musiikkitarjonnasta vastasi kitaristi ja laulaja Jari Rättyä.

Perjantai 30.6.2023

Teemu Viinikainen solo

Kitaristi Teemu Viinikainen soitti hienon soolokonsertin Aineen taidemuseolla. Viinikainen osaa yhdistää virtuoosimaisen tekniikan, taitavan teknologian käytön ja kirkkaan kitarasoundin vivahteikkaaksi ja lämpimäksi kokonaisuudeksi.

Honey b. & T-bones

Festivaalin Blues Night -konsertti huipentui Honey B. & T-Bones väkivahvaan esitykseen. Honey B. & T-Bones on moninkertainen vieras Kalottjazz & Blues -festivaalilla. Yhtyeen ensimmäinen keikka oli jo vuonna 1985, siis toisilla festivaaleilla. Tältä keikalta peräisin olevia kuvia kannattaa myös vilkaista: Kuvasarja – Blues with a Feeling.

Lauantai 30.6.2023

Beyond Quartet

Oululainen Beyond Quartet pianisti Tuomas J. Turusen johdolla esiintyi aivan uudella esiintymispaikalla, Hermanssonin vanhan kaupan sisäpihalla Haaparannalla. Yhtye soitti hienosti svengaavaa, oikeasti suorastaan sykähdyttävää jazzia. Tilaisuus todisti jälleen kuinka pienyhtyeen jazz on parhaimmillaan silloin, kun kuulija pääsee kuuntelemaan sitä lähietäisyydeltä.

Jazzstandarder på svenska – Bo Sundström & Norrbotten Big Band

Bo Kaspers Orkesterin keulahahmo Bo Sandström on parilla sooloalbumillaan (“Mitt dumma jag – Svensk jazz“, 2018 ja “Det kanske händer“, 2021) esittänyt ruotsiksi tekstittämiään versioita ajattomista jazzstandardeista. Idea on hyvä ja vaikka Sundström ei jazzlaulaja olekaan, hän esitti versionsa koruttoman tyylikkäästi Norrbotten Big Bandin svengaavalla säestyksellä. Sundström sai hyvin lämpimän vastaanoton onhan Piteåssa syntynyt lähes oman kylän norrbottenilainen.

Top 5

Rigmor Gustafsson ja Jonas Östholm

Valitsin omat viisi suosikkiani festivaalin juhlaohjelmasta, joka, täytyy tunnustaa, tuntui etukäteen aika vaisulta. Jazzin, siis “oikean” instrumentaalijazzin, osuus oli supistunut yhteen yhtyeeseen, mikä festivaalin historian huomioon ottaen oli hävyttömän vähän. Silti viikonlopusta jäi kuitenkin ihan positiivinen mieli, sillä parhaat konsertit olivat onnistuneita. Siis tässä minun “Top 5″ Kalottjazz & Blues 2023:

  1. Teemu Viinikainen soolo – lämpöä ja virtuoosimaista soittoa samassa paketissa
  2. Honey B. & T-Bones – vahvaa läsnäolon tuntua
  3. Beyond Quartet – taitava svengijazz sykähdytti
  4. Bo Sundström & Norrbotten Big Band – tuttuja lauluja koruttoman tyylikkäästi
  5. Rigmor Gustafsson – festivaalin kaunis päätös, jossa Rigmos Gustafssonin laulun rinnalla loisti pianisti Jonas Östholm.

Muita esiintyjiä

Lopuksi kuvia myös muista festivaalin esiintyjistä:


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.