”Valo osuu vain pintaan” – alkulämpöä Valto Pernu -maratonille

Aki-Pekka Sinikoski (toinen vasemmalta) Alkulämpö-työpajassa

Aki-Pekka Sinikoski (toinen vasemmalta) Alkulämpö-työpajassa

”Valo osuu vain pintaan” oli valokuvaaja Aki-Pekka Sinikosken mottona työpajassa, joka järjestettiin Iin Kulttuurikauppilassa Valto Pernu -kuvamaratonin aattona (17.7.2015). Sinikoski puhui työpajassa laajasti ja innostuneesti omista pitkistä kuvausprojekteistaan. Hän on kuvannut useamman vuoden verran suomalaisia nuoria, teinejä ja toisaalta vanhahkoja miehiä, ukkeleita.

Sinikoski uskoo, että kuvaaja vaikuttaa aina kuvauskohteeseen, joten kuvajournalistinen käsitys objektiivisesti sivusta tapahtumia tallentavasta kuvaajasta on hänen mielestään epäilyttävä. Koska valo paljastaa vain pintaa, pyrkii Sinikoski pääsemään pinnan alle pitkään jatkuvilla työskentelyrupeamilla ja yhteistyöllä kuvattavien kanssa.

Työpajan ennakkotehtävänä osallistujien oli pitänyt valita omista kuvistaan sellainen kuva, johon tiivityisi kuvaajan oma näkemys itsestään kuvaajana. Yhden kuvan valitseminen oli vaikeaa, sillä oma kuvaamiseni hajoaa kenties liiankin moniin suuntiin. Vaikka työpajan teemana oli dokumentaarinen henkilökuvaus, oli ihminen valitsemassani kuvassa sivuosassa. Tallinnan satamassa kuvaamassani kuvassa pääosassa olivat valo, varjot ja pelkistäminen.

2015_satama

Tämän jälkeen kuvaustehtävänä oli kuvata yksi kuva, joka toimi erilaisilla periaatteilla kuin esiteltäväksi valittu kuva. En onnistunut tässä laisinkaan. En osannut päättää kuvaanko työpajan teeman mukaisesti ihmisiä, jotain vähemmän selkeää sekamelskaa vai latteaa valoa. Lopulta suuntasinkin kameran harvoin hyödyntämääni myötävaloon ja nappasin hieman katukuvauksen tyylillä näkymän Iin kirkonkylän keskustasta.

alkulampo

Mielestäni mitäänsanomaton kuva jäi harmittamaan ja vaivaamaan koko illaksi. Työpajan tärkein anti oli lopulta siinä havainnossa, että piintyneiden tottumusten havaitseminen ja rikkominen on hyvin vaikeaa. Ja kun varsinkin ilman toimeksiantajan toiveita toimivalla valokuvauksen harrastajalla pitäisi olla täysi vapaus tehdä mitä haluaa, rikkoa omia rutiinejakin!

Illan päätteeksi Iin kirkon kupeella kauniissa mäntymetsikössä avattiin vielä Aki-Pekka Sinikosken näyttely ”Endless Summer”. Isokokoiset valokuvat oli ripustettu puiden väliin, mikä olikin aivan mainio tapa tuoda kuvia julkisesti esille. Hieno näyttely koostui sekä vanhemmista Ukkelit-sarjan kuvista että tänä kesänä Iissä kuvatuista muotokuvista. Sinikosken kuviin kannattaa tutustua hänen nettisivuillaan: www.sinikoski.com.

ukkelit

Kategoria(t): Valokuvaus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.