Alkulämpöä Iissä

Kuvaustehtävän jälkeen kuvat siirrettiin tietokoneelle katsottavaksi.

Kuvaustehtävän jälkeen kuvat siirrettiin tietokoneelle katsottavaksi. Työpajan vetäjä Sami Kero tietokoneen äärellä.

Iissä järjestettiin 30.-31.8.2013 toisen kerran Valto Pernu Photo Marathon. Maamme viimeiseksi mainitun torikuvaajan, iiläisen Valto Pernun mukaan nimettyä valokuvauskilpailua edelsi yhden päivän Alkulämpö-työpaja, jota vetämään oli saatu Sami Kero, Hesarin monesti palkittu lehtikuvaaja. Työpajan tarkoituksena oli lähestyä valokuvausta katukuvauksen näkökulmasta

Työpajan aluksi Sami esitteli omaa työtään näyttämällä omia kuviaan ja kertomalla mukavasti niiden taustoista. Esillä oli monia tuttuja Vuoden lehtikuva-kilpailuissa menestyneitä kuvia. Pohdiskelussa oli myös hyvän valokuvan resepti. Hyvän kuvan ainesosiksi löytyi tuttuja asioita valosta ja ratkaisevasta hetkestä lähtien. Hyvän kuvan takana on toki myös työtä, ajattlua, valpasta havainnointia ja intoa tekemiseen. Kiinnostava kuva on monikerroksinen ja sisältää viittauksia itsensä ulkopuolelle muihin kuviin tai muuhun kulttuuriin, taiteeseen.

Ennen pikatehtävää katselimme vielä esimerkkejä katukuvauksesta ja erilaisista tavoista napata vangitseva kuva ihmisten keskellä. Eräs strategia on asettua sopivaan paikkaan kyttäämään sopivaa tilannetta. Tehtäväksemme tulikin siirtyä KulttuuriKauppilan tiloista Iin keskustaan ja koettaa saada kuva kyttäämällä.

Pikatehtävä oli työpajan antoisin osuus. Kuvaaminen oli mukavaa ja kaikkien kuvien katseleminen antoisaa. Valitsin kuvauspaikakseni paikallisen K-Marketin ovenpielen, jossa perjantai-iltapäivänä liikkui aika paljon väkeä. Ajattelin, että siinä olisi mahdollista saada kuvaan eri suuntiin liikkuvia ihmisiä. Samalla kuvaan ehkä syntyisi jotain jännitettä.

2013_ValtoPernu2

Räpsyttelin siinä marketin nurkilla noin 130 kuvaa. Ensin etsiskelin dramatiikkaa ja koetin kuvata vastavaloon. Onneksi vaihdoin marketin oven toiselle puolelle. Rajasin kuvan valmiiksi oven, katoksen ja keltaisen pylväiden väliin ja jäin kyttäämään. Samaan aikaan kuvaan sattuikin kameraan päin katsova mies, polkupyöriä telineisiin asettelevat tytöt ja nainen. Kuvan henkilöiden katseet menevät sopivasti eri suuntiin ja etualan hieman epäterävä tyttö luo syvyyttä. Olen aika tyytyväinen kuvaani, jossa siis suunnittelu (siis kyttääminen itse valitulla paikalla) ja sattuma kohtaavat mukavasti.

Illan päätteeksi kaikilla halukkailla oli mahdollisuus saada Samilta vielä palautetta omista kuvistaan. Nähtiin aika paljon hyviä kuvia, mutta ilta alkoi käydä jo myöhäksi ja päivällä oli jo pituutta. Niinpä palautetuokio oli ehkä hieman hätäinen luonteeltaan. Itse näytin netistä Armenian kuvista sarjan ”Kohtaamisia”, josta Sami ei oikein innostunut. ”Liikaa pönötystä, snapshotteja, yli puolet pois.” Tuli siis ajattelemisen aihetta vielä päivän päätteeksi.

Kategoria(t): Valokuvaus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.