Ilkka Arola & Sound Tagine: Land Ahead! (Flame Jazz Records, 2019)

Ilkka Arola Sound Tagine, Turku Jazz 2019

Tagine tarkoittaa pohjoisafrikkalaista pataruokaa tai sellaisen valmistamiseen käytettävää kannellista astiaa. Kun yhtye ottaa nimekseen Sound Tagine, on musiikkia lähes pakko ajatella erilaisten musiikillisten raaka-aineiden tai mausteiden sekoituksena. Sound Taginen tapauksessa kyse on lähinnä jazzin ja Välimeren ympäristön arabimusiikin kohtaamisesta.

Sound Taginen johtaja trumpetisti Ilkka Arola on liikkunut ja tutkinut musiikkia Lähi-idässä ja Afrikassa. Kun hän yhdistää näitä vaikutteita jazzin parista saamiinsa kokemuksiin, syntyy suomalaisittain ainutlaatuista  globaalia jazzia. Omista kuuntelukokemuksista vertailukohtina mieleen tulevat Dave Douglasin aikoinaan kokeilemat balkanilaiset rytmit (Tiny Bell Trio) tai varsinkin Goran Kajfešin groove.

Sound Taginen musiikkia leimaa yhtyeen lämmin ja hypnoottinen soundi, jonka eturivissä Arolan trumpetti ja Maz Zengerin bassoklarinetti kietoutuvat yhteen eläväksi ja inhimilliseksi lauluääneksi. Energiaa padassa porisevalle keitokselle antaa svengaavan tanssillinen poljento, joka väsymättä kantaa yhtyettä lähes koko levyn ajan. Hienovaraisesti toteutettujen sähköisten efektien valonsäteet viimeistelevät kokonaisuuden.

Vaikka “Land Ahead!” ilmestyi jo viime syksynä, se päätyy blogin tämän vuoden kuuntelusuositusten listalle: Valon kuvia -blogi suosittelee 2020. Tämä musiikki ei todellakaan muutamassa kuukaudessa vanhene.

Trumpetista ja erityisesti Arolan käyttämästä neliventtiilisestä versioista kiinnostuneet voivat tutustua myös Arolan opinnäytetyöhön muutaman vuoden takaa: Ilkka Arola: Arabisävyjen soittaminen trumpetilla (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2014).

Ilkka Arola & Sound Tagine: Land Ahead! (Flame Jazz Records, 2019)
Ilkka Arola, trumpetti, flyygelitorvi, busuki, Max Zenger, bassoklarinetti, baritonisaksofoni, huilu, Topi Korhonen, kitarat, oud, Esko Grundström, basso, kantele, Eeti Nieminen, rummut, Juuso Hannikainen, koskettimet, elektroniikka

Ilkka Arola Sound Tagine – Kamelimmaito

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.