
Oulun Musiikkijuhlien jazztarjonnan pääosa keskittyi viime perjantaina Oulun Kaupunginteatterin eri esiintymislavoille rakennettuun JAZZhouse-iltaan. Kolmelle lavalle jaettu musiikki soi osin päällekkäin; kuulijan tehtävänä oli valita ja suunnistaa mieleistään reittiä. Kotimaisen jazzin varaan suunniteltua ohjelmaa terästettiin ulkomaisilla vierailla, jotka tulivat Ruotsista, Norjasta ja Yhdysvalloista.
Oulu All Star Big Band viime vuosina haastanut itsensä kutsumalla vieraakseen kovia kansainvälisiä jazznimiä. Vuosi sitten orkesteria vahvisti trumpetisti Randy Brecker, nyt Amerikan vieraiksi teatterin päälavalle saapuivat saksofonisti Bob Mintzer ja rumpali Peter Erskine, joiden yhteistyö juontaa juurensa jo yhteisiin kouluvuosiin 1960-luvun lopulla.
Bob Mintzer pääsi näkyvästi esille konsertissa. Hän johti orkesteria, oli lujalla tenorisaksofonillaan illan suuri sooloääni ja ohjelmistokin koostui hänen sävellyksistään ja sovituksistaan. Myös Peter Erskine todisti tyylinsä ja taitonsa big band-rumpalina. Hänen soittonsa tuki koko orkesteria ja svengasi luonnollisen pakottomasti. Soolovuoroaan Erskine odotti konsertin viimeiseen kappaleeseen saakka, mutta antoikin sitten monipuolisen ja vahvan näytön taidoistaan.
Oulu All Star Big Band tulkitsi Mintzerin tuoman materiaalin varsin mallikkaasti. Orkesteri paransi sointiaan konsertin loppua kohti ja nautti silmin nähden yhteistyöstään Amerikan vieraiden kanssa. Mieleenpainuvia esityksiä olivat esimerkiksi New Orleansin rytmien varassa keinahdellut “March Majestic”, intiaanien kulttuurista innostuksen ammentanut “Original People” ja Mintzerin upea balladitulkinta standardista “Easy Living”. Konsertin lopussa kuultiin napakan bebopvaikutteinen “Run For Your Life”, joka on Mintzerin Yellowjackets-yhtyeen esittämä versio Gershwinin klassikosta ”I Got Rhythm”. Innostunut oululaisyleisö piti kuulemastaan ja palkitsi kotijoukkueen lämpimillä aplodeilla.
Myös illan aluksi kuultiin oululaista musiikkia, kun Kuru-yhtye esiintyi Pikisalin lavalla. Klassisten suomalaisten runoilijoiden, kuten Uuno Kailaan, Eino Leinon ja Aleksis Kiven, teksteihin perustuvan musiikin on säveltänyt Kurun pääasiallinen soitinsolisti saksofonisti Jarkko Niiranen. Vakavista teksteistä huolimatta Kuru soitti suoraviivaista, kepeän tyylikästä popjazzia, jota toki flamencon, tangon ja swingin vivahteet sävyttivät. Laulusolisti Mari Leppävuoren ilmaisu oli selkeää ja koko yhtyeen esitys tasapainossa.
Illan kääntyessä vähitellen yöksi esiintyi Pikisalin viimeisenä yhtyeenä saksofonisti Jukka Perkon Streamline Jazztet, jonka kaikkia muusikoita on tullut vuosien varrella kuunneltua monen monta kertaa. Yhtyeenjohtaja itse sekä kitaristi Teemu Viinikainen, basisti Ville Herrala ja rumpali Teppo Mäkynen ovat kuitenkin niin luovia jazzmuusikoita, ettei heidän musiikkiinsa helposti kyllästy.Yhtye soitti syksyllä ilmestyneeltä levyltä valittuja standardikappaleita erittäin vapaasti, suorastaan leikitellen. Jäsenten keskinäinen kommunikaatio ohjasi musiikkia odottamattomiin suuntiin ja muusikoista välittyi soittamisen riemu. Samalla intiimin kamarimusiikillinen pikkuyhtyeen jazz tuotti ehkä koko JAZZhouse-illan merkityksellisintä musiikkia.
Julkaistu Pohjolan Sanomissa 27.3.2013
Vastaa