Count Basien hengessä – ja vähän vieressäkin

Oulu All Star Big Band, kapellimestarina Tapio Maunuvaara, ja pasuunasooloa soittaa Jukka Myllys

Oulu All Star Big Band, kapellimestarina orkesteria johtaa Tapio Maunuvaara, ja pasuunasooloa soittaa Jukka Myllys.

Musiikin ystäviä Torniossa ja Haaparannalla hemmoteltiin kahdella big band-konsertilla vajaan viikon sisällä. Torstaisen Norrbotten Big Bandin ja amerikkalaisten vieraiden (Joey Calderazzo & Jeff ”Tain” Watts) jälkeen Lappian musiikkitalolla esiintyi tänään (16.12.2012) Oulu All Star Big Band solistinaan pianisti Lenni-Kalle Taipale.

Konsertin teemana oli ”In The Spirit of Count Basie” ja konsertin ohjelmisto koostui lähinnä Basien orkesterin 1950-luvun musiikista. ”Atomic Basie”-levyltä oli poimittu useampia kappaleita, joista oulaisten orkesteri selviytyi kunnialla ja tyylikkäästi svengaten.

Antti Annola lauloityylikkäästi  Sinatran tyylillä.

Antti Annola lauloi tyylikkäästi Sinatran tyylillä.

Erittäin positiivinen yllätys oli yhtyeen nuori laulusolisti Antti Annola. Hän tulkitsi uskottavasti ja taitavasti Frank Sinatran ohjelmistosta poimittuja standardeja. Instrumentaalisolisteista mieleen jäivät Olli Tuomainen (saksofonisti) ja Jukka Myllys (pasuuna).

Sen sijaan ilmeisesti yleisön vetonaulaksi palkatun Lenni-Kalle Taipeleen osuus oli kaltaiselleni hieman tosikkomaiselle kuuntelijalle vähemmän vakuuttava. Count Basie on minulle hienostuneen ja elegantin pianonsoiton symboli. Niinpä olisi voinut olettaa, että Taipale olisi malttanut soittaa edes yhden soolon liioittelematta, kun hän kuitenkin välillä väläytteli Basien tyylistä niukkaa ilmaisua. Eipä minusta tullut Taipaleen musiikin ystävää tämänkään konsertin jälkeen.

Lenni-Kalle Taipale

Lenni-Kalle Taipale seikkali välillä liian kaukana Basien hengestä.


Oulu All Star Big Bandin konsertti toi mieleeni pari aikaisempaa konserttikokemusta Count Basien musiikin parissa. Itse Basien orkesterin konserttiin en mestarin eläessä koskaan päässyt, mutta pari hienoa tulkintaa aiheesta on jäänyt mieleeni.

Ensimmäinen olikin aivan ensimmäinen jazzkonserttini Ilomantsin lukiossa joskus 1970-luvun puolivälissä. Ilmeisesti oppilaskunta oli älynnyt palkata koululle esiintymään Tapion yhteiskoulun big bandin, jossa muistini mukaan soittivat mm. Sakari Kukko, Teemu Salminen ja Tomi Parkkonen. Konsertin pääosan muodostivat nimenomaan Count Basien 1950-luvun ohjelmistosta poimitut kappaleet.

Myös UMO:n Basie-konsertti UMO Jazz Housessa oli hieno. UMO soitti Kirmo Lintisen johdolla aivan akustisesti ilman vahvistusta ja ison orkesterin soundi oli aivan uskottomattoman hieno ja luonnollinen. Tästäkin on aikaa ainakin kymmenen vuotta.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.