Vinyylin viehätys – Tomasz Stanko: Music From Taj Mahal and Karla Caves

stanko

Tomasz Stanko ja Edward Vesala matkustivat talvella 1980 Intiassa. Matkalla he tekivät kaksi äänitystä, joilla kummallakin Stanko soittaa soolotrumpettia. Äänityspaikkoina olivat legendaarinen Taj Mahalin mausoleumi ja kallioon louhitut buddhalaiset Karlan temppeliluolat (Karla Caves). Edward Vesala julkaisi äänityksistä LP-levyn omalla Leo Records-merkillään vielä samana vuonna.

Levyn A-puoli on äänitetty Taj Mahalissa keskellä yötä taskulampun valossa, kun Stanko ja Vesala olivat onnistuneet lahjomaan monumentin vartijat ja saaneet puoli tuntia aikaa äänitykseen. Levyn B-puoli äänitettiin Karlan luolatemppelissä. Vaikka Stanko soittaa yksin levyn molemmilla puolilla, ovat levypuoliskot luonteeltaan aivan erilaisia tilojen erilaisen akustiikan takia.

Taj Mahalin akustikkaa luonnehtii hyvin pitkä kaiku, jonka ansiosta Stanko pystyy soittamaan itselleen jossain määrin jousiorkesteria muistuttavan säestyksen. Mausoleumin pimeydessä syntyi ainutlaatuista musiikkia, jota on vaikea verrata mihinkään muuhun. Stankon trumpetin soundi on luonnollisesti vahvasti läsnä ja musiikki on pitkälti improvisoitua.

Myös Karlan luolien akustiikkaa on kehuttu. Kaiku on lyhyempi ja nyt Stanko ei voi kommunikoida itsensä kanssa. Trumpetti soi terävämmin ja kuulostaa A-puolta enemmän jazztrumpetilta. Ilmeisesti kaikki soitettu materiaali ei perustu improvisoinnille, sillä Stanko soittaa kahdesta raidasta (”Daada” ja ”Almost Black”) erilaiset versiot levyn molemmille puolille. ”Daada” on mukana myös vuonna 1982 ilmestyneella levyllä ”Music´81” (Polskie Nagrania). Lisäksi Vesala levytti ”Slambura Roadin” myöhemmin toukokuussa 1980 New Yorkissa ”Heavy Life”-levylleen.

”Music From Taj Mahal and Karla Caves” on hieno ja omaperäinen levy, joka suorastaan herkuttelee Stankon trumpetin soundilla. Levystä ei ole julkaistu cd-versiota, mutta käytettyä vinyylilevyä kannattaa etsiä.

Lähde: Jaakko Tahkolahden levyarvio Rytmi-lehdessä 6/1980

Tomasz Stanko: Music From Taj Mahal and Karla Caves (Leo Records 1980)

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.