M.A. Numminen: Jazzin meining (Aviador Kustannus, 2016)

M.A. Numminen: Jazzin meining (Aviador Kustannus, 2016)

M.A. Numminen: Jazzin meining (Aviador Kustannus, 2016)

M.A. Numminen on keksinyt ovallisen käsitteen ”jazzin meining”. Se on hänen jazzkirjansa nimi ja viittaa tietenkin meininkiin, tunnelmaan ja svengiin, siis olemukseen, joka tässäkin kirjassa jää onneksi läpiselittämättä.

Numminen keskittyy kirjassa vain jazziin, joka on ollut hänen elinikäinen harrastuksensa 1950-luvulta saakka. Kirjan kiinnostavinta antia ovat Nummisen mustavalkoiset valokuvat, jotka hän kuvasi 1960-luvun alkupuolella Helsingissä, lähinnä Kulttuuritalolla. Tuolloin Helsingissä esiintyi useita jazzin keskeisiä nimiä Count Basiesta ja Duke Ellingtonista John Coltraneen ja Rashaan Roland Kirkiin. Numminen kirjaa näistä konserteista myös muistikuviaan tai Ylioppilaslehteen kirjoittamiaan juttuja.

Nuorella Nummisella on selvästi ollut silmää jazzkonserttien kuvajaana. Kuvausolosuhteet ovat ollet vaikeat vähäisen valon takia ja tuohon aikaan filmien herkkyydetkin olivat kaukana nykyisten digikameroiden tehoista. Eikä filmikameralla ole tietenkään mahdollista nähdä kuvaa ennen kuin paljon kuvaustilanteen jälkeen. Näihin rajoituksiin nähden Nummisen kuvausjälki on yllättävän kypsää ja taitavaa, esimerkkinä vaikkapa kuva trumpetisti Freddie Hubbardista (otsikkokuvan keskellä vasemmalla). Kuvista välittyy vahvasti jazzin meininki, usein rentona epäterävyytenä ja karheana rakeisuutena.

Kirjan loppupuolella Numminen muistelee uransa jazzillista puolta Uusrahvaanomaisen jatsiorkesterin kanssa ja kertoo anekdooteja Ruotsin ja Saksan kiertueilta. Tarinat ovat sinänsä mielenkiintoisia, mutta tämä historia ansaitsisi ihan oman kirjansa. Ajasta saisi varmasti irti enemmän kuin nämä hieman viimeistelemättömän tuntuiset muistelut.

Kirjassa on mukana myös aivan tuoreita jazzrunoja, joita Numminen on esitti We Jazz -tapahtumassa, esimerkiksi tapahtuman avajaisissa vuonna 2014:

Niin on hyvä. Kaikki tyylit
olkoot meille mielitietyt.
Jazz on jazz myös kaikin kielin,
kaikin kielin ja kudelmin.

Kategoria(t): Jazz, Kirjat Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.