Juha Söder (1942 – 2022)

Juha Söder Suomen Jazzliiton kokouksessa 2010

Rumpali ja musiikkivaikuttaja Juha Söder kuoli 28.2.2022 läheisimpien omaistensa läsnäollessa. Juha oli kuollessaan 79-vuotias.

Juha soitti vuosikymmenet ammattimuusikkona tanssimusiikkia, mutta ei koskaan unohtanut varsinaista rakkauttaan jazzia, johon oli ihastunut jo nuorena. Erityisesti 1960-luvun alussa John Coltranen yhtyeen keikat Helsingissä ja erityisesti Elvin Jonesin rummut olivat tehneet Juhaan lähtemättömän vaikutuksen. Keikkamuusikon uran jälkeen hän teki vielä toisen elämäntyön kevyen musiikin läänintaiteilijana Lapin läänissä, järjestövaikuttajana, musiikkikoulutuksen kehittäjänä ja pedagogina.

Juha oli perustamassa Rovala-Opiston pop & jazz -linjaa ja opetti Haaparannalla Sverigefinska Folkhögskolanin musiikkilinjalla. Läänintaiteilijana hänen hankkeitaan olivat arktisen alueen neljän maan muusikoista koottu Arctic Big Band ja niin ikään valtakuntien rajoja ylittänyt nuorille tarkoitettu koulutusprojekti Raja-Rock.

Juha oli mukana musiikkialan järjestöissä, kuten Muusikkojen liitosssa ja viimeisimpänä Suomen Jazzliiton toimintaa uuteen suuntaan ohjanneena puheenjohtajana. Lapin taidetoimikunnassa ja valtion säveltaidetoimikunnassa hän puolusti kevyen musiikin ja jazzin asemaa muiden musiikin muotojen joukossa. Juha ehti vielä tukea Tornion jazztoimintaa Riverside Jazz -yhdistyksen hallituksen jäsenenä.

Torniossa ja Haaparannalle 1980-luvun puolivälissä perustettu Kalottjazz & Blues -festivaali kuului Lapin läänintaiteilijan tontille. Pitkälti Juhan asiantuntemuksen varassa festivaali kohosi 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa Suomen jazzfestivaalien kärkijoukkoon. Juha toimi useita vuosia myös Ylläs Jazz & Blues -festivaalin taiteellisena johtajana.

Tutustuin Juhaan 1980-luvun loppupuolella, kun me molemmat tulimme samoihin aikoihin mukaan Kalottjazz & Blues -festivaalin järjestelyihin. Erityisen mukavina muistoina mieleeni on jäänyt, kun monesti matkustimme yhdessä johonkin jazztapahtumaan tai -kokoukseen Juhan asuntoautolla. Niillä matkoilla suunnittelimme paljon Kalottijazz-festivaalia ja puhuimme paljon musiikista, eniten tietysti jazzista. Opin siinä samassa jazzin lisäksi paljon myös pohjoismaisen yhteistyön merkityksestä. Näinä vuosina Juhasta tuli minulle läheinen ystävä, jota nyt lämmöllä muistelen.

Lue lisää muualta:

* Myöhästyneet onnittelut Juha Söderille Andania-palkinnosta!, Arto Junttila Väylän Pyörre vuonna 2014, kun Juha oli saanut Jazzliiton Andania-palkinnon
* Lapin Herra Jatsi, Arto Murtovaaran juttu Kalevassa vuonna 2007

Kalottjazz & Blues -festivaalin kiireitä vuonna 2004

Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.