Lennart Åberg (1942 – 2021)

Lennart Åberg Tukholmassa vuonna 2009 yhdessä pianisti Bobo Stensonin ja basisti Christian Speringin kanssa. Kuva: Bengt Nyman/Wikipedia

Ruotsalainen saksofonisti, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja Lennart Åberg kuoli 30.9.2021. Vuonna 1942 Helsingborgissa syntynyt Åberg menehtyi 79-vuotiaana pitkään sairastettuaan.

Åbergin nimi liittyy moniin merkittäviin ruotsalaisiin jazzyhtyeisiin. Hän oli vuonna 1966 perustetun Radiojazzgruppenin alkuperäisiä jäseniä. Hän myös johti tätä Ruotsin radion vakituista jazzyhtyettä 1980-luvulla. Muita merkittäviä yhtyeitä olivat etnojazzia soittanut Oriental Wind ja erityisesti Rena Rama, jonka keskeinen hahmo Åberg oli yhdessä pianisti Bobo Stensonin kanssa. Åberg vaikutti myös pedagogina ja musiikin järjestötehtävissä.

Åbergin omien soololevyjen luettelo on aika suppea, mutta moni-ilmeinen ja korkeatasoinen. Big band -levy ”Partial Solar Eclipse” ja Grammy-palkittu ”7 Pieces” ovat Åbergin vahvoja näyttöjä sekä säveltäjänä että solistina. Intiimi duolevy Bobo Stensonin kanssa tuo saksofonit aivan kuulijan iholle ja tarjoaa kuulijalle todella hienon tilaisuuden keskittyä Åbergin saksofoniin.

Lennart Åberg: Footprints

Lennart Åberg tulkitsee Wayne Shorterin sävellyksen “Footprints” Polar Music Prizen palkintojuhlassa vuonna 2017. Säveltäjä itse istuu eturivissä ja onhan siellä kuninkaallisiakin.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.