Vinyylin viehätys – Rena Rama: Landscapes

Rena Rama: Landscapes (Japo Records, 1977)
Rena Rama: Landscapes (Japo Records, 1977)

Rena Rama oli eräs Ruotsin merkittävimmistä jazzyhtyeistä 1970- ja 1980-luvuilla. Saksofonisti Lennart Åberg, pianisti Bobo Stenson, basisti Palle Danielsson ja rumpali Bengt Berger perustivat yhtyeen vuonna 1971. Nelikon ajatuksena oli yhdistää moderniin jazziin erilaisten kansanmusiikkien vaikutteita. Berger oli matkustellut ja opiskellut musiikkia Intiassa, joten intialaiset vaikutteet tulivat luonnostaan yhtyeen musiikkiin. Lisäksi yhtyeen jäsenet olivat kiinnostuneita afrikkalaisesta musiikista ja eri Euroopan maiden kansanmusiikeista. Myös tuolloin Ruotsissa asunut trumpetisti Don Cherry vaikutti merkittävästi yhtyeen musiikkiin.

Rena Raman ensimmäinen levy “Rena Rama” ilmestyi vuonna 1973. Seuraavaa levyä saatiin odottaa neljä vuotta, kun nyt käsillä oleva Oslossa kesäkuussa 1977 äänitetty “Landscapes” ilmestyi saksalaisella Japo-levymerkillä samana vuonna. Tällä välin rumpaliksi oli vaihtunut Ruotsissa asunut amerikkalainen Leroy Lowe (1944-1999). Samalla etnovaikutteet olivat jääneet esikoislevyä vähemmälle ja eräiden kappaleiden nimistä huolimatta musiikki liikkuu nyt aiempaa lähempänä modernia amerikkalaista svengijazzia.

Vinyylin A-puolen avaa Bobo Stensonin säveltämä “Enok“,  jossa yhtye pitkän rumpuintron jälkeen syöksyy liikkeelle  basson ja rumpujen pontevasti työntämänä. Stenson soittaa hienon pianosooloon ennen kuin Lennart Åberg liittyy viimein mukaan ja soittaa voimakkaan ja ajatuksella muotoillun soolon. Avausraita on niin vahvaa musiikkia, että yhtyeen energia tuo väistämättä mieleen John Coltranen klassisen kvartetin.

Palle Danielssonin sävellys “Rumanian Folk Song” on A-puolen toinen raita. Nimensä mukaisesti musiikissa on itäeurooppalaisia sävyjä sekä melodiassa että rytmiikassa. Danielssonin basso on jälleen voimallisesti esillä sekä solistina että yhtyeen kantavana voimana.

Levyn B-puolella on kolme raitaa. Ensimmäinen on Danielsson säveltämä “Circle Dance“, varovaisesta alusta vähitellen svengiin avautuva raita, jota leimaa Åbergin lämpöinen tenorisaksofoni. Levyn kaksi viimeistä kappaletta on Lennart Åbergin käsialaa, “På Campagnan II” ja “Royal Song From Dahomey“. Edellinen on Åbergin sopraanosaksofonin johtama kiihkeä rutistus ja jälkimmäinen afrohenkinen tanssi, levyn lempeä lopetus.

Landscapes” on erinomainen albumi, jolla ei ole yhtään heikkoa lenkkiä. Yhtye soittaa hienosti yhteen, sävellykset ovat moni-ilmeisiä ja tulkinnat intensiivisiä. Levyä ei ole julkaistu cd-levynä, mutta alkuperäistä vinyylilevyä näkyy olevan saatavilla nettikaupoissa.

Rena Rama: Landscapes (Japo Records, 1977)
Lennart Åberg, saksofonit, lyömäsoittimet, Bobo Stenson, piano, lyömäsoittimet, Palle Danielsson, basso, Leroy Lowe, rummut, lyömäsoittimet

Levyn diskografiset tiedot: Rena Rama: Landscapes (Discogs.com)


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.