Mark Murphy (1932 -2015)

Mark Murphy (1932 -2015) Kuva: Manfred Siebinger

Mark Murphy (1932 -2015) Kuva: Manfred Siebinger

Amerikkalainen jazzlaulaja Mark Murphy kuoli 22.10.2015 kotonaan New Jerseyssa 83-vuotiaana. Murphyn ura kesti yli 50 vuotta ja hän ehti esiintyi yli 40 levyllä, joukossa myös Five Corners Quintetin levyt ”Chasin’ The Jazz Gone By” (2005) ja ”Hot Corner” (2009). Tornion ja Haaparannan Kalottjazz & Blues -festivaaleilla Murphy esiintyi vuonna 1994.

Murphy oli hyvin arvostettu jazzlaulaja, vaikka varsinainen läpimurto suuren yleisön keskuuteen jäikin tekemättä. Washington Post -lehden muistokirjoituksen kirjoittanut Matt Schudel arvioi, että Beatlesin mukanaan tuoma populaarimusiikin mullistus vei Murphyn kaltaiset artistit sivuraiteille.

Jazzkriitikko Dan Morgensternin arvio kuvaa kuitenkin hyvin Murphyn nauttimaa arvostusta:

’Mark Murphy is to jazz singing what Bobby Fisher is to chess. I can’t help relishing his sure and swinging time, his musical and ever-inventive phrasing and that certain quality of sound and feeling combined with time and taste that to me spells jazz.’

Lue lisää: Mark Murphy, jazz singer of freewheeling virtuosity, dies at 83, Washington Postin muistokirjoitus.

YouTubesta löytyy aika vähän Mark Murphyn konserttivideoita. Viime vuosilta on tallennettu joitakin vanhan ja jo väsyneen Marphyn esiintymisiä, joista laulajan todellinen loisto välittyy vain välähdyksittäin. Alla oleva video sen sijaan näyttää Murphyn täysissä voimissa. Valitettavasti esiintymisen ajankohdasta ja mukana soittavasta bändistä ei ole tarkempia tietoja.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.