Peter Jones: This Is Hip – Mark Murphyn elämäkerta

Mark Murphy. Kuva: Brian McMillen

A jazz singer is a singer who sings jazz. – Mark Murphy”

Monista jazzin suurista nimistä ja heidän vaiheistaan on kirjoitettu useampiakin elämäkertoja. Suurmieskultin synnyttämien ”jättiläisten” varjossa on kuitenkin aina työskennellyt muusikoita, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota edes jazzin julkisuudessa, saati nousseet suuren yleisön kuuluville.

Amerikkalainen laulaja Mark Murphy (1932 – 2015) on hyvä esimerkki näistä asianharrastajien tuntemiksi jääneistä jazzmuusikoista. Brittiläinen Peter Jones, joka on itsekin myös jazzlaulaja, on kirjoittanut Murphyn kattavan elämäkerran, joka laulajan elämänvaiheiden kautta valottaa jazzmuusikon usein tukalaa asemaa kaupallisen viihdekulttuurin katvealueilla.

Mark Murphy oli monella tapaa väliinputoaja, keskenään ristiriitaisten ilmiöiden keskellä uraansa luonut muusikko. Ensimmäisillä levyillään 1950-luvun jälkipuoliskolla Murphy taiteili kahden suunnan välillä. Toisaalta hän oli luonnostaan jazzmuusikko, toisaalta hän myös pyrki suuremman yleisön suosioon Frank Sinatran tai Tony Bennettin kaltaisten pop/viihdelaulajien kaltaisella ilmaisulla. Tämä ristiriita teki Murphyn varhaisista levyistä epätasaisia.

Seuraavalla vuosikymmenellä koko jazzin asema muuttui, kun ”jazz was falling through the cracks opened by the pop earthquake”. Toinen kuilu avautui perinteisemmän jazzilmaisun ja jazzin avantgarden välille. Näin Murphy ja hänen taidokas jazzlaulunsa olivat usein väärässä paikassa, ainakin eri paikassa kuin laajempi yleisö.

Murphy muutti Lontooseen 1960-luvun alussa ja asui siellä kymmenkunta vuotta. Siellä hän tapasi pitkäaikaisen elämänkumppaninsa Eddie O´Sullivanin, jonka kanssa hän asui yhdessä aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli Englannissa vielä rikollista. Epäilemättä seksuaalisuuteen liittyvä salailu osaltaan vie Murphya ulkopuolisen asemaan.

Toki Murphylla oli menestyksen hetkensä. Hänen levytyksensä saivat yleensä hyvän vastaanoton musiikkilehdistössä. Hänellä oli useita Grammy-ehdokkuuksia, vaikka hän ei koskaan voittanut itse palkintoa. Murphyn svengaava jazz sai yllättävää suosiota nuorison keskuudessa Lontoossa, kun tunnettu radiohahmo Gilles Petterson nosti Murhyn esille 1980-luvun tanssijazzin harrastajien keskuudessa. Myös perinteinen jazzmedia tunnusti lopulta Murphyn merkityksen ja esimerkiksi DownBeat-lehdessä Murphy valittiin monesti suosituimmaksi miespuoliseksi jazzlaulajaksi.

Jonesin elämäkerta on hyvin kirjoitettu kirja, jossa pieniinkin yksityiskohtiin menevä tarkkuus ja ajan yleiset suuret linjat ovat hyvin tasapainossa. Kirjan lopussa on vielä perinpohjainen diskografia, josta on varmasti iloa Murphyn musiikista kiinnostuneille.

Peter Jones: This Is Hip. The Life of Mark Murphy (Equinox Publishing, 2018)

Lue lisää: Peter Jones (New book This is Hip: The Life of Mark Murphy), Peter Jones haastattelu LondonJazz-sivustolla.

Kategoria(t): Jazz, Kirjat Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.