Phil Woods ja Norrbotten Big Band

Trumpetisti Tim Hagans esiintyi viime lokakuussa viimeisen kerran Norrbotten Big Bandin taiteellisena johtajana. Hän jätti hieman haikeat jäähyväiset myös Haaparannan jazzyleisölle, mutta lupasi samaan hengenvetoon palata pian takaisin. Paluuta ei tarvinnut kauan odottaa, sillä nyt Hagans on jälleen kiertueella Norrbotten Big Bandin kanssa mukanaan amerikkalainen veteraanisaksofonisti Phil Woods. Kiertueen toinen konsertti soitettiin torstai-iltana Haaparannan Folket Husin teatterisalissa.

Vuonna 1931 syntynyt Woods on lähellä sellaista muusikkohahmoa, jota on ollut tapana ylistää eläväksi legendaksi tai jopa jazzin jättiläiseksi. Kuitenkin 1950-luvulta asti jatkunut ura riittää nostamaan Woodsin ilman ylisanojakin näkyvälle paikalle jazzin ja alttosaksofonin historiassa. Woods muokkasi Charlie Parkerin hieman neuroottisesta bebopista rennommin svengaavaa, bluesvaikutteista musiikkia ja loi oikean jazzmuusikon tavoin soittimelleen mehukkaan, omaperäisen soundin.

Haaparannan konsertti koostui lähes kokonaan Phil Woodsin sävellyksistä, vain konsertin avannut äkkiväärä bebop-tutkielma ”Palt Seanuts” oli Tim Hagansin käsialaa. Koko konsertin tuolilla istuen soittanut lähes kahdeksankymppinen Woods näytti välillä hieman väsyneeltä, mutta kunnianhimoisesti rakennettu konsertti ei ollut kuluneiden kuvioiden kertaamista. Woodsin sävellykset olivat monipuolisia esimerkkejä klassisista jazzsävellyksistä. Mukana oli bebop-pohjaista svengiä (”All Birds Children”), tummasävyistä bluesia (”Banja Luka”) ja koskettavia balladeja, kuten edesmenneiden pianistisuuruksien muistoille sävelletyt ”Goodbye Mr.Evans” ja ”Hank Jones”.

Phil Woodsin tunnistettava alttosaksofonin soundi oli ennallaan ja vaikka ikävuodet olivat ehkä lyhentäneet soolo-osuuksia, tuli sanottava kuitenkin vivahteikkaasti esille ja perinteiseen jazzilmaisuun kuuluva svengi oli täysin tallella. Mukavaa oli myös huomata kuinka vähäeleisesti ja hyväntahtoisesti Woods antoi palautetta nuoremmille soittokumppaneilleen.

Norrbotten Big Bandissa on omasta takaakin vahvaa solistivoimaa, kuten saksofonistit Mats Garberg ja Håkan Broström. Tim Hagans esiintyi vakuuttavan intensiivisenä trumpettisolistina ja kapellimestarina, jonka johdolla koko orkesteri soi jälleen kerran komeasti. Maininnan ansaitsee toimiva komppitrio pianisti Daniel Tilling, basisti Martin Sjöstedt ja rumpali Jonas Holgersson, jonka luoma rytminen imu kantoi eloisasti koko orkesteria.

Phil Woodsin vierailu Haaparannalla ei tarjonnut yllätyksiä, mutta kukapa niitä kaipaa, kun perinteiset jazzin hyvät ainekset esitetään niin tuoreesti ja lämpimästi kuin Norrbotten Big Band solistivieraineen ne Hagansin johdolla nyt esittivät.

Phil Woods alttosaksofoni
Tim Hagans trumpetti, kapellimestari
Norrbotten Big Band
Haaparannan Folkets Hus torstaina 3.2.2011

Julkaistu Pohjolan Sanomissa.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.