Jeannette Lindström & Norrbotten Big Band

Viime sunnuntaina (24.10.2010) Haaparannan Folkets Husilla kuultiin jälleen kerran Pohjois-Ruotsin jazzylpeyttä, Luulajassa päämajaansa pitävää Norrbotten Big Bandia. Solistina esiintyi laulaja Jeanette Lindström, jonka uusimmalta ”Attitude & Orbit Control”-levyltä suurin osa konsertin ohjelmistosta oli poimittu. Valinta oli onnistunut, sillä tuhansia kertoja kolutut kuluneet standardit ja muutkin jazzlaulun kliseet loistivat poissaolollaan. Lindströmin sävellykset taipuivat kapellimestarin ja taiteellisen johtajan trumpetisti Tim Hagansin käsissä komeaksi uudeksi jazziksi, jossa oli tilaa improvisaatiollekin.

Konsertin jälkeen tunnelma oli kuitenkin haikea, sillä big bandin ja Lindströmin kiertue on samalla Tim Hagansin viimeinen kiertue yhtyeen johdossa. Hagans toimi vuodesta 1996 alkaen Norrbotten Big Bandin taiteellisena johtajana ja nosti pitkän toimikautensa aikana orkesterin maailman parhaimpien big bandien joukkoon. Varmaankin Hagansin avulla orkesteri on onnistunut saamaan vieraakseen joukon merkittäviä jazztaiteilijoita, kuten Joe Lovano, David Liebman, Chris Potter, Randy Brecker ja Peter Erskine. Heistä useimmat ovat esiintyneet myös Haaparannalla ja onpa Norrbotten Big Band on tuonut Ruotsin valtion kulttuuritukea Tornioonkin. Esimerkiksi big bandin ja hip-hop-yhtye Blacknussin yhteinen live-cd ”On Tour” äänitettiin konsertissa Lappian musiikkitalolla.

Norrbotten Big Band on Hagansin aikana ylittänyt muutenkin rohkeasti musiikillisia raja-aitoja. Hiphoppareiden lisäksi orkesteri on työskennellyt myös kansanmuusikoiden, klassisen musiikin yhtyeiden tai tanssiryhmien kanssa. Mieleen jäi vuosi sitten Luulajassa esitetty musiikkia, tanssia, elävää kuvaa yhdistänyt vaikuttava teos yhdessä amerikkalaisen Brangwen Dance Ensemblen kanssa.

Toisaalta musiikin lajien yhdistäminen saattaa olla väkinäistä; esimerkiksi joikaaja Sofia Jannokin ilmaisu ja ison orkesterin moderni jazz olivat taannoin turhan kaukana toisistaan. Parhaimmillaan Hagans ja Norrbotten Big Band ovatkin rehellisen nykyjazzin parissa, mistä tuorein esimerkki on New Yorkin 53.kadun kuuluisalla Avatar-studiolla äänitetty levy ”The Avatar Sessions”.

Mukana oli luonnollisesti joukko New Yorkin jazzmaailman parhaimmistoa; saksofonisti David Liebman, trumpetisti Randy Brecker, basisti Rufus Reid ja rumpali Peter Erskine. Yhteispelistä syntyi svengaavaa musiikkia, joka uskaltaa olla jazzia vilkuilematta liiaksi muiden musiikinlajien suuntaan. Hienon musiikin lisäksi pakettiin kuuluu runsaasti kuvitettu vihkonen, jossa tehdään selkoa äänityssession vaiheista ja esitetyistä sävellyksistä. ”The Avatar Sessions” on siis näinä netistä ladattavien musiikkitiedostojen ja Spotifyn loputtoman musiikkivirran aikoina esimerkillisen tyylikäs, informatiivinen ja käsissä konkreettisesti pidettävä tuote.

Viime sunnuntai konsertin lopuksi Tim Hagans lupasi palata vastakin Norrbotten Big Bandin vieraaksi Haaparannalle, ainakin paikalliset ravintolat Frasses ja Leilani tuntuivat jääneen trumpetistin mieleen.

Musiikkia:
Blacknuss & Norrbotten Big Band: On Tour (Superstudio Orange, 2006)
Tim Hagans & Norrbotten Big Band: The Avatar Sessions (Fuzzy Music, 2009)
Jeanette Lindström: Attitude & Orbit Control (Diesel Music, 2009)

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.