Vinyylin viehätys – Riitta Paakki Trio: Characters

Riitta Paakki Trio: Characters (Jaskaa, 2015)
Riitta Paakki Trio: Characters (Jaskaa, 2015)

Tuore “Characters” on pianisti Riittaa Paakin neljäs triolevy. Vuosina 2000 – 2006 julkaistuilla aikaisemmilla levyillä pianistin kanssa soittivat basisti Ari-Pekka Anttila ja rumpali Mikko Hassinen. Nyt esiin astuu uusi rytmiryhmä, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Jaska Lukkarinen, jotka kuuluvat jo nuoremman jazzpolven vaikuttajiin.

Pitkän tauon jälkeen julkaistulle uutuudella on Paakin pianotriolle oivaltavasti sovittamia versioita modernin jazzin keskeisen saksofonistin ja säveltäjän Wayne Shorterin keskeisistä teoksista. Asetelma on vaativa. Muusikoiden täytyy löytää oma näkökulma klassikoihin ja välttää musiikin jääminen ulkokohtaisen kunnianosoituksen tasolle.

Tässä tapauksessa huoli pintapuolisuudesta on turha. Ensinnäkin Paakki tuntee Shorterinsa perinpohjaisesti, sillä hän valmistelee väitöskirjaa saksofonistin kenties arvostetuimmasta levystä “Speak No Evil”.  Lisäksi Shorterin alunperin pikkuyhtyeille säveltämä musiikki kääntyy Paakin oivaltavasti sovittamana ilman turhia korulauseita pianotrion kielelle. Ja tätä kieltä Paakki trioineen osaa puhua kuin äidinkieltään.

Trion ilmaisua leimaa Paakin selkeä piano; suoraviivaisuuden ja hienovaraisuuden vaikuttava yhdistelmä. Jaska Lukkarisen rummut svengaavat vähäeleisesti ja värittävät osuvasti yhtyesoundia. Trion kolmantena hahmona on vahvasti esillä Antti Lötjönen, jonka basso tukee, kuljettaa ja myös kommentoi. Näin trion keskittynyt, yksityiskohtiin huolella paneutuva, koko ajan luonnollisesti svengaava yhteispeli takaavat sen, että periaatteessa tutuista jazzin raaka-aineista syntyy täyteläinen, kuulijansa palkitseva teos.

Levyn julkaiseminen heijastelee mielenkiintoisesti musiikkibisneksen tämän hetken virtauksia. “Characters” on nimittäin saatavilla fyysisesti vain vinyylilevynä ja on vaihtoehtoisesti kuunneltavissa suoratoistona Spotifyn kautta.

Riitta Paakki Kalottjazz & Blues -festivaalilla 2006
Riitta Paakki Kalottjazz & Blues -festivaalilla 2006

Riitta Paakki Trio: Characters (Jaskaa, 2015)
Riitta Paakki, piano, Antti Lötjönen, basso, Jaska Lukkarinen, rummut

Lue myös Riitta Paakki Trio: Enne.

Julkaistu myös @Suomijazz.com


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.