Rune Carlsson: Precis i tiden

Jazzmuusikoista on julkaistu kahdenlaisia omaelämäkertoja. Yleisempi tapaus on elämäkerta, jossa muusikko on saanut kirjoitusapua haamukirjoittajalta, kuten esimerkiksi Miles Davis ja Billie Holiday. Jotkut muusikot ovat uskaltautuneet kirjoittamaan koko teoksen itse. Lopputuloksena on ollut usein omintakeisia teoksia, kuten Louis Armstrongin värikkäät muistelmat nuoruusvuosiensa New Orleansista, Charles Minguksen mielikuvituksellinen matka oman psyykensä syvyyksiin tai Art Pepperin lahjomaton kuvaus huumeiden riivaamasta elämästä.

Ruotsalaisen rumpalin Rune Carlssonin (s. 1940) omaelämäkerta ”Precis i tiden” kuuluu tähän jälkimmäiseen ryhmään, se on siis kokonaan Carlssonin itsensä kirjoittama. Carlsson on kaunistelemattoman rehellisen tuntuinen kirjoittaja. Hän kertoo hyvin avoimesti muusikkopiirien alkoholin ja huumeiden käytöstä ja muistelee koskettavasti riippuvuuksiensa takia ennen aikojaan menehtyneitä soittokumppaneita.

Carlsson ei salaile naissuhteitaan eikä kahden ensimmäisen avioliittonsa ongelmia. Kolmas liitto suomalaisen elokuvatutkijan Tytti Soilan kanssa näyttäytyy onnistuneena ja kestävänä ihmissuhteena, joka osaltaan myös auttoi Carlssonin irti huumeista.

Kirjan mielenkiintoisimmassa jaksossa Carlsson kuvaa laajasti aikaansa pasunisti Eje Thelinin yhtyeessä 1960-luvun alkupuolella. Thelinin kvintetti oli eurooppalaisen jazzin huippua ja yhtye esiintyi pitkiä aikoja eri puolilla Eurooppaa. Carlsson kertoo värikkäästi nuorten miesten esiintymismatkoista Espanjassa, Sveitsissä ja Ranskassa. Matkaa tehtiin usein käytetyillä autoilla, joiden kunto ja kestävyys aiheuttivat matkaan omat jännitteensä. Thelinin yhtye oli ajan tapaan tyylikäs ilmestys, varsinkin kun uudet smokit oli teetetty Espanjassa. Kvintetin kiertueiden kohokohtana Carlsson muistelee esiintymistä Antibesin jazzfestivaaleilla vuonna 1963 samassa konsertissa Miles Davisin yhtyeen kanssa.

Carlsson kirjoittaa avoimesti myös suhteestaan uskontoon. Hän ei kuitenkaan ole uskonnollisen herätyksen kautta uudestisyntynyt kristitty, kuten huumeiden ja alkoholin käytöstä vapautuneet usein ovat. Jumala on hänelle enemmänkin kaiken elämän ja taiteen takana vaikuttuva, kaikkea jäsentävä korkeampi voima, joka on varjellut ja ohjannut läpi elämän.

Carlsson kertoo runsaasti anekdootteja jazzmuusikoiden elämästä, mikä tekee kirjasta sujuvasti luettavan, vakavista aiheista huolimatta hauskankin. Carlsson ei tyydy pelkästään hupaisten sattumusten kirjaamiseen, vaan kirjoittaa paljon tavoitteistaan rumpalina; roolistaan uuden entistä vapaamman ja melodisemman soittotyylin kehittäjänä. Carlsson kuvaa myös uransa uusinta käännettä. Hän on nimittäin parin viime vuosikymmenen aikana alkanut yhä useammin sekä esiintyä että levyttää jazzlaulajana.

”Precis i tiden” on kiinnostava ajankuva ruotsalaisesta jazzista, jazzmuusikoista ja kulttuurista. Kirjan liitteenä on cd-levy, jolla on musiikkinäytteitä Carlssonin uran varrelta. Osa levyn musiikista on ennen julkaisematonta.

Rune Carlsson: Precis i tiden. En jazzmusiker minns. Bo Ejeby Förlag 2009.

Julkaistu alunperin Pohjolan Sanomissa.


Posted

in

,

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.