Saul Leiter (1923 – 2013)

Saul Leiter. Kuva Tomas Leachin elokuvasta In No Great Hurry.
Saul Leiter. Kuva Tomas Leachin elokuvasta In No Great Hurry.

Amerikkalainen valokuvaaja Saul Leiter (s.1923) kuoli 89-vuotiaana 26.11.2013. Pittsburghissa syntynyt Leiter kasvoi ortodoksijuutalaisessa perheessä ja hänestä piti alunperin tulla rabbi.

Leiter jätti teologianopinnot 23-vuotiaana vastoin perheensä tahtoa ja muutti New Yorkiin opiskelemaan taidemaalausta. Leiter siirtyi kuitenkin valokuvauksen pariin mmm. W.Eugen Smithin kannustamana. Hän ei kuitenkaan koskaan jättänyt maalausta, vaan jatkoi maalaamista elämänsä loppuun saakka.

Leiter työskenteli muoti- ja mainoskuvaajana mm. Harper´s Bazaar- ja Vogue-lehdille. Hän siirtyi jo vuonna 1948 käyttämään värifilmiä ja hänestä tuli eräs värikuvauksen pioneereista.

Kaupallisen työnsä ohella Leiter kuvasi koko ajan omia katukuvausprojektejaan Kodakchromen diafilmillä. Kokeilumielessä Leiter saattoi joskus käyttää vanhaksi menneitä filmirullia, niiden arvaamattomien efektien takia.

Nämä valokuvat pysyivät kuitenkin pitkään Leiterin pöytälaatikossa, eivätkä edes hänen ystävänsä tienneet niiden olemassaolosta. Leiter toi työtään esille vasta 1990-luvulla. Hänen merkityksensä omaperäisenä värin käyttäjänä ja sommittelijana alkoi paljastua.

Leiterin töitä on sen jälkeen julkaistu kirjoissa ja näyttelyissä. Hieman ennen Leiterin kuolemaa ennätti valmistua myös Tomas Leachin ohjaama dokumenttielokuva ”In No Great Hurry”.

Lue lisää ja tutustu valokuviin: A Casual Conversation with Saul Leiter; Time-lehden haastattelu ja pieni kuvagalleria


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.