Teppo Hauta-aho (1941 – 2021)

Teppo Hauta-aho oli monessa mukana. Kuvassa levyhyllystä löytyneitä levytyksiä, joilla Kalmiston basso edelleen soi.

Basisti ja säveltäjä Teppo Hauta-aho kuoli 26.11. 2021 80-vuotiaana. Hauta-aho liikkui jazzmuusikkona mieluusti free jazzin suunnalla. Hän soitti 1971 kuulussa Tuohi Quartetissa, joka ensimmäisten suomalaisten yhtyeiden joukossa saavutti kansainvälistä menestystä. Kvartetissa soittivat Hauta-ahon lisäksi Heikki Sarmanto, Seppo Paakkunainen ja Edward Vesala. Yhtye voitti Montreux’n jazzfestivaalien yhtyekilpailun ja pääsi esiintymään myös Yhdysvalloissa Newportin jazzfestivaaleilla.

Hauta-aho soitti pianisti Cecil Taylorin eurooppalaisessa kvintetissä, jonka Tampere Jazz Happeningista vuonna 1998 tallennettu konsertti “Lifting The Bandstand” julkaistiin tämän vuoden alussa. Hauta-aho oli mukana Anthony Braxtonin suomalaisista muusikoista kootussa Ensemble Braxtoniassa, jonka konserttiäänite julkaistiin jo 1990-luvulle. Muita kansainvälisiä yhteistyökumppaneita olivat esimerkiksi viulisti Philipp Wachsmann, saksofonisti Evan Parker ja toinen basson mestari Barre Phillips.

Hauta-aho teki pitkään yhteistyötä myös laulaja Carita Holmströmin, säveltäjä/trumpetisti Jarmo Sermilän kanssa ja pianisti Eero Ojasen kanssa. Ojanen, Hauta-aho ja Paakkunainen muodostivat Trio Nueva Finlandian, jonka vuonna 1998 ilmestynyt levy “Ha! – What’s Going On?” on ilmaisuvoimaista ja edelleen kuuntelun kestävää vapaata improvisaatiota.

Vapaan jazzin lisäksi Hauta-aho soitti ja sävelsi myös klassista musiikkia. Hän soitti pitkään Helsingin kaupunginorkesterissa ja kansallisoopperan orkesterissa sekä sävelsi orkesteri- ja kamarimusiikkia.

Lue lisää: Teppo Hauta-aho 80 vuotta, Hesarin syntymäpäivähaastattelu keväältä 2021.

Tuohi-kvartetti feat. Edward Vesala: Seagull (live 1971)

Teppo Hauta-aho, Ville Rauhala & Mike Koskinen – Improvisation

Jyrki Kallion kuvaama video Tampereen Telakalta vuoden 2011.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.