Timo Lassy & Teppo Mäkynen: Live Recordings 2019​-​2020 (We Jazz, 2021)

Timo Lassy & Teppo Mäkynen. Kuva: Tuukka Koski

Timo Lassy ja Teppo Mäkynen tiivistivät vuosikausia jatkuneen yhteistyönsä vuonna 2019 ilmestyneellä studiolevyllään “Timo Lassy & Teppo Mäkynen“, joka sai innostuneen vastaanoton ulkomaita myöten. Mainion albumin materiaali on pohjana uudelle “Live Recordings 2019-2020” -levylle, jolla duo jatkaa siitä, mihin ensimmäisellä levyllään jäi.

Helsingissä ja Porvoossa äänitetylle konserttilevylle on jätetty kuuluville jonkin verran yleisön reaktioita ja pari Timo Lassyn spiikkiäkin. Lassy lupaa spiikissään: “Pidetään pieni tauko ja sitten taas jatketaan rakentelua”. Lupaus kuvaa erinomaisen osuvasti levyn musiikkia, jota duo nimenomaan rakentelee kuuntelun ja vuorovaikutuksen avulla.

Levyn kymmenestä ohjelmistosta puolet on valittu ensimmäisen levyn kappaleista, joista duo kokoaa konserttitilanteen vapaudessa laajempia versioita kuin studiossa. Hyvä esimerkki on pitkästä rumpuintrosta lähes 15 minuutin keskusteluksi kasvava “Liberty”, joka kestostaan huolimatta säilyttää jännitteensä loppuun saakka. Ensimmäiseltä levyltä tuttuja ovat myös “Aero” ja “Kobi”, jotka nivoutuvat yhdeksi sarjaksi sekä yhdistävät duon ambient-puolen ja akustisen jazzin.

Uusi levy ei ole pelkkä ensilevyn liveversio, sillä mukaan on päätynyt myös kappaleita studiolevyn ulkopuolelta. Näistä mieleen jäävät erityisesti “Zomp” ja “Calling James”. Kummatkin osoittavat, että groove syntyy kahden osaavan muusikon voimin, eikä mukaansatempaavaan poljentoon välttämättä tarvita bassoa.

Vinyyliversiona tuplalevyn mittaisella albumilla moni-ilmeistä musiikkia, joka ulottuu free jazzia lähestyvistä energianpurkauksista levolliseen maisemamaalailuun ja rentoon svengiin. “Live Recordings 2019-2020” on vahva jazzlevy, joka pääsee Valon kuvia -blogin kuluvan vuoden kuuntelusuositusten listalle: Vuoden valinnat 2021.

Timo Lassy & Teppo Mäkynen: Live Recordings 2019​-​2020 (We Jazz, 2021)
Timo Lassy, tenorisaksofoni, Teppo Mäkynen, rummut


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.