2 x John Lindberg – kaksi näkökulmaa jazztrioon

John Lindberg BC3 & John Lindberg Raptor Trio

Amerikkalainen basisti ja säveltäjä John Lindberg (s.1959) aloitti ammattilaisuransa jo 16-vuotiaana ja muutti New Yorkiin vuonna 1977. Seuraavalla vuosikymmenellä hän soitti Anthony Braxtonin yhtyeessä ja oli perustamassa merkittävää kamarijazztrioa String Trio of New York yhdessä viulisti Billy Bangin ja kitaristi James Emeryn kanssa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Lindberg on tehnyt Wadada Leo Smithin kanssa yhteistyötä, jota suomalainen TUM Records on ansiokkaasti dokumentoinut.

Lindbergillä on vuosien varrella ollut luonnollisesti koossa useita omia yhtyeitä. Tuoreimpien yhtyeiden joukossa on kaksi soitinvalikoimiltaan erilaista trioa, BC3 ja Raptor Trio. Clean Feed -levymerkki julkaisi viime vuonna albumilliset musiikkia kummaltakin yhtyeeltä. Levyjen erilaiset triot tarjoavat kiinnostavasti omat näkökulmansa musiikkiin.

John Lindberg BC3: Born in an Urban Ruin (Clean Feed, 2016)
John Lindberg, bass, Wendell Harrison, klarinetit, Kevin Norton, vibrafoni, lyömäsoittimet

John Lindberg Raptor Trio: Western Edges (Clean Feed, 2016)
John Lindberg, bass, Pablo Calogero, baritonisaksofoni, Joe LaBarbera, rummut

Tarkka ja taitava BC3-trio liikkuu jazzin ja nykymusiikin rajapinnoilla. Kun yhtye pysyttelee mielellään sävelletyn musiikin puolella, musiikkia leimaa tietty viileys, jota yhtyeenjohtajan vahvat soolot ja instrumentin tumma soundi lämmittävät .

Levyn keskeisiä teoksia ovat trumpetisti Roy Campbellin muistoksi sävelletty kolmiosainen ”The Left Wrist” sekä ”Swooping Deep”, josta kuullaan kolme erilaista versiota. Ensimmäinen on levyn avausraita, klarinetisti Wendell Harrisonin lyyrinen soolo, toinen trioversio, levyn perinteisessä mielessä melodisin raita ja kolmas albumin päättävä tumma, jousella soitettu, bassosoolo.

Siinä missä ”Born in an Urban Ruin” on pidättyväistä kamarimusiikkia, on Raptor-trion ”Western Edges”  ilmiselvästi jazzia. Svengaavin raita ”T’Wixt D and E” on jo vanha. Se on napattu vuonna 1980 ilmestyneeltä String Trio of New Yorkin toiselta albumilta ”Area Code 212”. (Tosin tuolla jousitrion levyllä sävellyksen nimi oli ”T’Wixt C and D”). Kokonaisuutena ”Born in an Urban Ruin” on kuitenkin tunnelmiltaan levollinen ja kolmikon kommunikaatio muistuttaa vanhojen tuttujen rauhallista jutustelua.

Ensikuulemalta Lindbergin molempia triolevyjä leimaa syrjäänvetäytyvä vaatimattomuus, jonka takaa paljastuu lopulta kosolti hiljaista voimaa ja kypsää ajattelua.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.