3 x valokuvakirja romaneista

1. Josef Koudelka: Gypsies (Aperture, 2011)

Valokuvaaja Josef Koudelka kuvasi itäisen Slovakian romaneja vuosina 1962 – 68 tarkoituksenaan julkaista materiaali kirja Prahassa, siis silloisessa Tšekkoslovakiassa. Hanke lykkääntyi, kun Koudelka emigroitui Pariisiin vuonna 1970 ja kirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1975 sekä ranskalaisen Delpiren ranskankielisenä sekä Aperturen englanninkielisenä versiona ”Gypsies”. Kirjasta tuli dokumenttikuvauksen korkealle arvostettu klassikko, joka on jo pitkään ollut loppuunmyyty ja josta pyydetään nettidivareissa satoja dollareita.

Onneksi Aperture on nyt julkaissut kirjasta uuden, laajennetun painoksen, jossa on yli kolmekymmentä ennen julkaisematonta kuvaa, nyt Slovakian lisäksi myös muualta. Uusintajulkaisu on vaikuttava teos, jonka tummasävyiset mustavalkokuvat ovat inhimillisiä ja hyvin intensiivisiä. Kuvat paljastavat armottomasti romanien köyhyyden ja alkeelliset elinolosuhteet, mutta silti kameraa ja katsojaa katsoo tiukan omanarvontuntoinen katse.

Josef Koudelka – Magnum Photos

2. Joakim Eskildsen: The Roma Journeys (Steidl, 2007)

Suomessa opiskellut tanskalainen valokuvaaja Joakim Eskildsen kiersi vuosina 2000 – 2006 yhdessä vaimonsa Cia Rinteen kanssa kuvaamassa romaniyhteisöjä Keski- ja Itä-Euroopassa, Ranskassa, Intiassa, Kreikassa ja myös Suomessa. Matkojen tuloksena syntyi kirja ”The Roma Journeys”, joka on mielestäni yksinkertaisesti eräs parhaista valokuvakirjoista, Koudelkan työn arvokas jatkaja.

Kirjan yli 200 kuvaa on jaettu jaksoiksi maittain, alkaen Unkarista ja päättyen lopulta Suomeen. Jokaisen jakson aluksi on ensin muutama mustavalkoinen panoraamakuva, minkä jälkeen dokumentti jatkuu hyvin täyteläisinä värikuvina. Eskildsen kuvaa hyvin monipuolisesti; maisemia, yksityiskohtia sisätiloista, ihmisiä toiminnan keskellä ja suoria, koruttomia muotokuvia ihmisten omassa ympäristössä. Tämä romanien usein köyhä elinympäristö esitetään kaunistelematta, mistä huolimatta kuvista välittyy ihmisen arvo ja kauneus.

Suomalaisten romanien yhteisö näyttää kirjan perusteella elävän huomattavasti vauraammin kuin Euroopan muut romanit.

3. Mikko Savolainen: Suomen romanit (Musta Taide, 2008)

Mikko Savolainen kuvasi Suomen romaneja laajasti vuosina 1963 – 79, aikana, jolloin sana mustalainen oli vielä yleisesti käytössä ja poliittisesti korrektikin. Esimerkiksi Suomessa vaikutti Suomen Mustalaisyhdistys ja Savolainen ja Ismo Hölttö julkaisivat vuonna 1972 dokumentin nimeltään ”Raportti Suomen mustalaisista”.

Suurin osa kirjan mustavalkoisista kuvista on peräisin vuosilta 1970 – 71 ja ne kuvaavat toisaalta jo menneen ajan romanimaailmaa, toisaalta suuren murroksen keskellä elävää yhteisöä. Myös Savolaisen kirja edustaa dokumentaarisen kuvaamisen perinnettä. Painopiste on ihmisten elämän ja toiminnan kuvaamisessa, mutta joukossa on myös erittäin hienoja muotokuvia.

Kategoria(t): Kirjat, Valokuvaus Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.