Instant Light – Andrei Tarkovskin Polaroid-kuvia

Venäläinen elokuvaohjaaja Andrei Tarkovski (1932 – 1986) hankki itselleen Polaroid-kameran 1970-luvun loppupuolella. Tarkovski käytti kameraansa ahkerasti ja tallensi esimerkiksi perhettään, vaimoaan Larissaa, poikaansa Andreita ja tämä Dak-koiraa datsallaan Mjasnojen kylässä Moskovan lähellä. Kuvauskohteina olivat myös Mjasnojen maisemat ja interiöörit.

Instant Light” (Thames & Hudson, 2012) on alunperin vuonna 2006 ilmestynyt kirja Tarkovskin Polaroid-kuvista, joita kirjaan on valikoita 62 kappaletta. Kirja jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäisen osan muodostavat em. Venäjällä kuvatut kuvat vuosilta 1980-81. Kirjan toisen osan kuvat Tarkovski kuvasi Italiassa vuosina 1979-83.

Italiassa Tarkovski yleensä kaupunkimaisemia, asetelmia ja interiöörejä. Yhteistä molemmille kokonaisuuksille on Tarkovskin kuvista välittyvä muodon ja valon taju. Kuvista syntyy myös surumielinen ja salaperäinenkin tunnelma, jossa on hyvin paljon samaa Tarkovskin elokuvien visuaalisuuden synnyttämien mielikuvien kanssa.

Instant Light” on pieni ja kaunis valokuvakirja, jonka ulkoinen vaatimattomuus sisältää hiljaisia, mutta samalla hyvin merkityksellisen tuntuisia valokuvia.

Lisätietoja:

THE POLAROIDS OF ANDREI TARKOVSKY : THE MYSTERY OF EVERYDAY LIFE; artikkeli Gwarlingo-lehdessä

Kategoria(t): Kirjat, Valokuvaus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.