5 x Clean Feed Records osa 3

Kolmas valikoima portugalilaisen Clean Feed Recordsin tuotannosta:

Kolmas valikoima portugalilaisen Clean Feed Recordsin tuotannosta

John Hébert Trio: Spiritual Lover (Clean Feed. 2010)

Aikoinaan Kartet-yhtyeen riveissä Torniossakin esiintynyt ranskalainen pianisti Benoît Delbecq on eräs omaperäisimmistä jazzpianisteista. Hän on älyllinen tutkiskelija, joka käyttää tavallisen pianon lisäksi myös mielellään preparoitua pianoa ja sähköisiä kosketinsoittimia.

Spiritual Lover-levyllä Delbecq soittaa amerikkalaisen basistin John Hébertin johtamassa triossa yhdessä niin ikään amerikkalaisen rumpalin Gerald Cleaverin kanssa. Eurooppalaisen ja amerikkalaisen jazzin parhaat perinteet yhdistyvät kauniisti Spiritual Lover-levyllä, josta on minulle vähitellen kasvanut eräs viime vuosien hienoimpia pianotriolevyjä.

Trespass Trio: Bruder Beda (Clean Feed, 2012)

Trespass Trio eli Martin Küchen (saksofonit), Per Zanussi (basso) ja Raymond Strid (rummut) soittaa levyllä ”Bruder Beda” levollisen surumielistä, suorastaan harrasta free jazzia. Musiikin taustalle luovat varjonsa katolisuudesta protestanttisuuteen kääntyneen juutalaissyntyisen saksalaismiehen Ernst Gehrsonin (Bruder Beda) lopulta Auschwitziin johtaneet elämänkäänteet 1930- ja -40-lukujen Saksassa ja Itävallassa. Levy kuului Valon kuvia-blogin Vuoden 2012 valintoihin.

Steve Lacy: Estilhaços. Live in Lisbon (Clean Feed, 2012)

Stev Lacy Quintetin Estilhaços on konserttiäänitys Lissabonista vuodelta 1972. Se on siis peräisin poliittisesti myrskyisältä ajalta pari vuotta ennen koko Portugalia mullistanutta ja maan suunnan demokratiaan kääntänyttä neilikkavallankumousta. Tuolloin jazzkonsertit, varsinkin ulkomaalaisten muusikoiden free jazz-konsertit, olivat vielä maassa harvinaisia kulttuuritapauksia.

Niinpä tämä rosoisesti äänitetty konsertti kuuluu ehkä enemmän osaksi Portugalin jazzhistoriaa kuin jokaisen jazzin harrastajan levyhyllyyn. Intensiivinen konsertti Lissabonissa joka tapauksessa kuultiin helmikuussa 1972. Sopraanosaksofonisti Steve Lacyn itsensä lisäksi mukana olivat sellisti/laulaja Irene Aebi, toinen saksofonisti Steve Potts, basisti Kent Carter ja harvakseltaan levyttänyt rumpali Noel McGhie.

BassDrumBone: The Line Up (Clean Feed, 2006)

BassDrumBone (Ray Anderson, pasuuna, Mark Helias, basso ja Gerry Hemingway, rummut) soittaa väkivahvaa svengijazzia, suorastaan suurta jazzia niin soundin kuin musiikillisen sisällön puolesta. Musiikin voima muistuttaa Charles Minguksen musiikkia, trio kuulostaa paljon kokoaan suuremmalta. Jo 35 vuotta toiminut trio on upea esimerkki siitä, kuinka saumattomasti jazzmuusikoiden yhteispeli parhaimmillaan toimii.

Platform 1: Takes Off (Clean Feed, 2012)

Platform 1-kvintetissä ruotsalainen trumpetisti Magnus Broo kohtaa amerikkalaiset jazzveljet: Ken Vandermark (tenorisaksofoni, klarinetti), Steve Swell (pasuuna), Joe Williamson (basso) ja Michael Vatcher (rummut).

Coimbran jazzfestivaaleilla Portugalissa toukokuussa 2011 äänitetty levy pursuaa värikästä, harteikkaan voimallista jazzia, joka liikkuu free jazzin ja perinteisemmin svengaavan nykyjazzin välimaastossa. Toisaalta yhtye uskaltaa välillä herkistyä myös rauhallisiin balladitunnelmiin. Kaikki muusikot pääsevät hienosti ääneen sekä yksinäisinä solisteina että kollektiivisesti improvisoiduissa joukkokohtauksissa.

Musiikki on siis väkivahvaa, mutta jotenkin levytys kuulostaa enemmän konserttidokumentilta kuin itsenäiseltä levytykseltä, siis teokselta.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.