Nate Wooley: Knknighgh (Clean Feed, 2017)

Maailman lyhyin runo, Aram Saroyanin ”nelijalkainen” m

Trumpetisti Nate Wooleyn levy ”Knknighgh” alaotsikoineen (Minimal Poetry For Aram Saroyan) viittaa amerikanarmenialaisen kirjailijan Aram Saroyanin (s.1943) minimalistiseen runouteen. Vaikka Saroyan on kirjoittanut hyvin monenlaisia tekstejä romaaneista näytelmiin ja esseisiin, hän lienee tunnetuin juuri kirjallisuuden rajoja rikkovista lyyrisistä pelkistyksistään. Näistä esimerkkejä ovat yllä näkyvä maailman lyhyin runo tai myös Wooleyn levyn nimi. (Lue lisää minimalistisista runoista: Fireflies – one letter and one word poems)

Levyllä soittaa kvartetti, joka on muodollisesti on samanlainen kuin Ornette Colemanin klassinen free jazz -kokoonpano. Levyn viisi pitkähköä raitaa liikkuvat pitkälti eri maailmoissa ja viitaukset jazziin ja svengiin ovat lähes olemattomia, mikä on toki ymmärrettävää, kun levyn innoittajana on abstraktin minimalistinen runous. ”Knknighgh” pelaa älyllistä peliä, jossa akustisten instrumenttien äänet ja äänikombinaatiot ovat pääosassa. Mahdollisen sävelletyn materiaalin ja vapaan improvisaation rajat häipyy samalla näkymättömiin.

Levyn musiikki ei kuitenkaan ole yhtä vähäeleistä kuin Saroyanin tekstit. Näin kirjallisten lähtökohtien yhteys soivan lopputuloksen kanssa jää minulle epäselväksi. ”Knknighgh” toimii kuitenkin myös sellaisenaan, eikä kuulija välttämättä tarvitse tietoa Saroyanin runoista. Levy tarjoilee tarkkaa kuuntelua vaativaa, kvartetin jäsenten kärsivällisen vuoropuhelun synnyttämää ja omalla kuivakkaalla tavallaan kaunista kamarimusiikkia.

Esimerkkiraita ”Knknighgh 6” käy välillä hyvin lähellä jazzin svengiä:

Nate Wooley: knknighgh (Minimal Poetry For Aram Saroyan) (Clean Feed, 2017)
Nate Wooley, trumpetti, Chris Pitsiokos, alttosafoni, Brandon Lopez, basso, Dre Hočevar, rummut

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.