Benoît Delbecq: The Weight of Light (Pyroclastic Records, 2021)

Benoit Delbecq. Kuva: John Rogers

Ranskalainen pianisti Benoît Delbecq käyttää soolopianolevyllään runsaasti preparoitua pianoa. Hän muokkaa pianon soundia asettamalla kielten väliin sinitarraa tai puutikkuja, joihin on kiinnitetty resonoivia pikkuesineitä. Soundin muokkaaminen synnyttää vahvan vaikutelman kahdesta soittajasta, joista toinen soittaa kirkkaita pianokuvioita ja toinen hypnoottisia rytmejä joillain lyömäsoittimella. Levytyksestä tehty dokumenttielokuva kuitenkin todistaa, että Delbecq soittaa kaiken yksin ilman päällekkäisäänityksiä.

Delbecq soittaa hypnoottisia kuvioita, jotka ovat mobilen lailla jatkuvassa hitaassa liikkeessä. Musiikkia kuljettava jännittävä groove kuulostaa oudolta etnomusiikilta, joka on peräisin joltain tuntemattomalta mantereelta. ”The Weight of Light” on mutkikasta ja haastavaa nykymusiikkia, samalla kuitenkin valoisaa ja aineettoman kevyttä. Salaperäisellä musiikilla oli minulle inspiroiva vaikutus, sillä kuuntelun jälkeen teki mieli kaivaa esille kamera ja lähteä ottamaan valokuvia.

Levyn musiikki jää soimaan pitkäksi aikaa mieleen ja levy kuuluu tietenkin Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2021 -listalle.

Benoît Delbecq: The Weight of Light (Pyroclastic Records, 2021)
Benoît Delbecq, piano

Katso Igor Juget´n dokumentti levystä Benoît Delbecq – The Weight of Light. Dokumentilla Delbecq kertoo ajattelustaan soololevynsä takana ja näyttää, miten hän muokkaa pianon ääntä.

Share
Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.