Aki Rissanen: Divided Horizon (Edition Records, 2021)

Aki Rissanen. Kuva: Ville Juurikkala

Pianisti Aki Rissasella oli koronakesän 2020 aikana aikaa pysähtyä ja keskittyä elämän olennaisiin asioihin itäsuomalaisen mökin rauhassa. Siellä järvimaiseman äärellä sai muotonsa pianistin kolmas soololevy, joka kehittelee edelleen niin aikaisempien sooloalbumien kuin triolevyjenkin maailmoja. Vuonna 2007 ilmestynyt ensimmäinen ”La Lumière noire” (Ilma Records) oli kirkasäänistä ja täysin akustista pianomusiikkia, kun ainoastaan suoratoisopalveluissa digitaalisesti julkaistu ”Sturm” (Ilma Records, 2015) muokkasi sähköpianon ja akustisen pianon ääniä villiksi elektro-akustiseksi kokonaisteokseksi.

Divided Horizon” alkaa täysin akustisesti (läpikuultavan herkkä ”Vallons” ja energinen ”Stream Lines”), kunnes kolmas raita ”Cold Codes” saa taustalleen lisätasoja sähköisistä efekteistä. Lopulta mukaan hiipii myös levyn kaikkein omintakeisin elementti, nimittäin ainutlaatuinen ”omniwerk”, cembalon näköinen uusi kosketinsoitin. Basisti/säveltäjä Lauri Porran tilaama ja suomalaisten soitinrakentajien rakentama omniwerk yhdistää Leonardo da Vincin ideoiman jousisoittimen ”viola organistan” ja koskettimistolla varustetun luuttusoittimen ”lautenwerkin”. Soittimen ääni pääsee parhaiten esille omniwerk-soololla ”Omniwerk Interlude”, joka jakaa levyn ohjelmiston kahteen jaksoon sekä käärii samaan pakettiin ajatonta barokkisoundia ja nykymusiikin ilmettä.

Rissasen aikaisempien soololevyjen lailla ”Divided Horizon” sulauttaa rohkeasti kamarimusiikkia, itsepintaisia, minimalistisia kuvioita sekä ajoittaisia jazzin ja Bachin purskahduksia omintakeiseksi kokonaisuudeksi. On lopulta täysin yhdentekevää, onko tässä kyse jazzista, klassisesta vai jostain aivan muusta, niin vangitsevaa ja moniulotteista musiikki on alusta loppuun saakka. ”Divided Horizon” on niitä lopulta aika harvinaisia levyjä, joita kuunnellessa kuulija heti kokee olevansa jonkin erityisen äärellä. Niinpä se nousee Rissasen parhaiden albumien joukkoon ja pääsee tietenkin Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2021 -listalle.

Aki Rissanen: Divided Horizon (Edition Records, 2021)
Aki Rissanen, piano, omniwerk, sähkö

Aki Rissanen – Vallons

Aki Rissanen esittelee levyä ja omniwerkiä


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.