Conversations with Charlie Haden

Pitkän linjan kriitikon Josef Woodardin ja basisti Charlie Hadenin haastattelukirjan idea on yksinkertainen. Kirjaan on koottu 17 haastattelua, jotka Woodard teki vuosina 1988-2008. Osa haastatteluista on kattavia katsauksia Hadenin elämään, osa lyhyempiä esimerkiksi tietyn kirjoitushetkellä ajankohtaisen levyn esittelyjä.

Kirjaa lukiessaan lukija käy samalla läpi Hadenin uraa, jonka hän aloitti jo pikkupoikana perheen radio-ohjelmassa ”The Haden Family Radio Show”. Ohjelmassa Hadenin perheyhtye esitti countrymusiikkia. Yhdysvaltojen keskilännestä Iowasta kotoisin ollut Haden innostui taustastaan huolimatta jazzista ja hakeutui Los Angelesiin jazzmuusikoksi 1950-luvun lopulla. Siellä hän tapasi Ornette Colemanin ja pääsi näin mukaan tämän kvartettiin, josta tuli eräs jazzin historian merkittävimmistä yhtyeistä.

Kirjassa käydään Colemanin yhtyeen lisäksi laajasti läpi esimerkiksi Quartet West -yhtyeen levytyksiä, Hadenin yhteistyötä kitaristi Pat Methenyn kanssa sekä Liberation Music Orchestran vaiheita. Haastatteluista nousee esille myös Hadenin poliittinen aktivismi, vaikka epäselväksi jää, kuinka keskilännen konservatiivisilta seuduilta kotoisin olleesta nuorukaisesta varttui vahvasti vasemmistolainen muusikko.

Woodard on kirjoittanut haastattelut eri lehtiin, eikä tiettyä samojen asioiden toistumista ole onnistuttu karsimaan pois. Kaikkiaan kirja on kiinnostavaa luettavaa ja se houkuttelee samalla lukijansa Hadenin kauniin musiikin pariin. Kirja on siis pätevä katsaus Hadenin uraan, mutta toivottavasti Woodard tai joku muu kirjoittaa basson mestarista vielä täysimittaisen elämäkerrankin.

Josef Woodard & Charlie Haden: Conversations with Charlie Haden (Silman-James Press, 2016)


Posted

in

,

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.