Vinyylin viehätys – Charlie Haden / Paul Motian feat. Geri Allen: Etudes (Soul Notes, 1988)

Kun basisti Charlie Haden (1937-2014), rumpali Paul Motian (1931-2011) ja pianisti Geri Allen (1957-2017) kokoontuivat syyskuussa 1987 studioon äänittämään trioalbumia, oli kolmekymmentä vuotta täyttänyt Allen vielä uransa alkupuolella, sillä hän oli julkaissut debyyttilevynsä vasta kolme vuotta aikaisemmin. Sen sijaan Haden ja Motian kuuluivat selvästi vanhempaan sukupolveen. He olivat soittaneet jo vuosikymmeniä ja olivat olleet mukana monilla klassikon aseman saavuttaneilla levytyksillä.

Erot iässä ja kokemuksessa eivät kuitenkaan kuulu levyllä lainkaan. Geri Allen kertoo levyn kansitekstissä, että hän löysi oman paikkansa triossa vaivattomasti. Niinpä Allen on trion täysivaltainen jäsen ja yhtyeen keskinäinen kommunikaatio toimii valtavan hienosti. Sen todistaa jo heti levyn avausraita, Ornette Colemanin kaunis free jazz -balladi “Lonely Woman“. Trio luo siitä kymmenminuuttisen, vaikuttavan version, jolla pääsevät tasavahvasti esille niin Hadenin tuttu basso, Motianin ilmavat rumpusoundi ja Allenin keskittynyt piano.

Levyllä on myös muita koskettavia balladeja. Motianin herkästä nimikappaleesta kuullaan kaksi hyvin samanlaista tulkintaa kummankin levypuoliskon päätteeksi ja Hadenin “Sandino” ja “Silence” ovat tuttuja myös Hadenin muilta levytyksiltä. Toisaalta levyn svengiosastollakin on erittäin vahvaa musiikkia. Motianin “Fiasco” on intensiivinen rutistus ja Allenin “Dolphy’s Dance” teemaltaan mutkikas Dolphy-tribuutti. Lisäksi pianisti Herbie Nicholsin ohjelmistosta napattu “Shuffle Montgomery” ja Hadenin “Blues In Motian” ovat molemmat suorastaan malliesimerkkejä siitä, kuinka voimakasta ja syvällistä pianotrion yhteistyö voi parhaimmillaan olla.

Etudes” kuuluu 1980-luvun parhaiden jazzlevyjen joukkoon. Kuluneet vuosikymmenet eivät ole sitä vanhentaneet eli se on selvää klassikkoainesta. Musiikillisen ilon lisäksi levyn kuuntelemiseen liittyy nykyään myös surua, sillä levyn kaikki kolme muusikkoa ovat jo kuolleet. Varsinkin vuonna 2017 vain 60-vuotiaana kuolleen Geri Allenin ura jäi vielä pahasti kesken.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.