E.S.T ja Bobo Stenson

Bobo Stenson

Vuoden 2008 hienoimpien jazzlevyjen joukkoon kuuluu kaksi ruotsalaisen pianotrion tekemää levytystä. Samasta soitinkokoonpanosta huolimatta levyt kuulostavat täysin erilaisilta ja ne ovat syntyneet eri tavalla erilaisissa tilanteissa.

Esbjörn Svensson Trio eli E.S.T. levytti viimeiseksi jääneen levynsä viime keväänä Australiassa, kun keikkakalenteriin jäi sopivasti pari välipäivää, jotka yhtye vietti äänitysstudiossa luotetun ääniteknikkonsa Åke Lintonin kanssa ja improvisoi noin yhdeksän tuntia vapaamuotoista musiikkia. Tästä materiaalista yhtye ehti muokata valmiiksi 68 minuuttia pitkän ”Leucocyte”-levyn ennen Svenssonin kuolemaa sukellusonnettomuudessa viime kesäkuussa.

Levyn valmistuminen muistuttaa Miles Davisin tapaa tehdä levyjä 1960- ja 70- lukujen vaihteessa. Myös Davis kokosi muusikkonsa studioon ja nauhurit tallensivat soitetun musiikin. Lopullinen levy syntyi, kun tuottaja Teo Macero leikkasi ja liimasi musiikkimassasta kokonaisuuden. Miles Davis haastoi perinteisen jazzin estetiikan, joka arvostaa musiikin aitoutta ja luonnollisuutta.

E.S.T. puolestaan haastaa perinteisen pianotrion käsitteen, kun yhtye yhdistää estottomasti akustisten soittimien ääniä ja sähköisiä soundeja. Kun yhtye vähitellen rakentaa rauhallisen mietiskelevästä alusta hurjan elektronisen soundimyrskyn, ei lyyrisestä pianotriojazzista jää enää mitään jäljelle, vaan yhtye kuulostaa pikemminkin rockyhtyeeltä.

”Leucocyte” on tutkielma pianotrion rajoista, joita yhtye levittää laajemmalle kuin aikaisemmilla levyillään, jopa äärimmilleen. ”Lecocytestä” olisi kenties tullut yhtyeen uran käännekohta, kenties E.S.T. oli uuden kynnyksellä, mutta valitettavasti levystä tulikin päätepiste, komea ja kiinnostava sellainen.

Bobo Stenson on kansainvälisesti arvostetuimpia ruotsalaisia jazzmuusikoita, joka on tunnettu työstään mm. Jan Garbarekin, Charles Lloydin ja Don Cherryn kanssa. Nykyään hänen merkittävin yhtyeensä on trio, jossa alunperin soittivat basisti Anders Jormin ja norjalainen rumpali Jon Christensen. Välillä rumpalina oli amerikkalainen Paul Motian, mutta nyt trio on täysin ruotsalainen, kun nuori Jon Fält istui rumpujen äärelle.

Tuore ”Cantando” on Stensonin trion viides levy ECM-levymerkillä ja se koostuu aikaisempien levyjen lailla monipuolisesta materiaalista. Levyn säveltäjänimiä ovat Silvio Rodriguez, Astor Piazzolla, jazzin klassikot Don Cherry ja Ornette Coleman sekä konserttimusiikin puolelta Alban Berg ja Petr Eben. Mukaan mahtuu myös vapaata improvisaatiota sekä kaksi Anders Jorminin sävellystä. Näinkin sekalaisista aineksista trio onnistuu luomaan yhtenäisen ja pysäyttävän kauniin kokonaisuuden.

Bobo Stenson Trio on löytänyt oman tunnistettavan äänensä, joka on moni-ilmeinen ja soundillisesti rikas ilman sähköistä äänenmuokkausta. Trio on osa pianotrion pitkää perinnettä ja sen soittama musiikki kuulostaa aina varmasti jazzilta. Samalla Stensonin trio kuulostaa myös ajattoman tuoreelta; sen tuskin helposti kuluu vanhanaikaiseksi. ”Cantando” on jo ehditty valita eri puolilla maailmaa vuoden 2008 parhaiden levyjen joukkoon ja se on myös Stensonin koko pitkän uran kohokohtia.

E.S.T: Leucocyte (ACT 9018-2)
Esbjörn Svensson, piano, elektroniikka
Dan Berglund, basso, elektroniikka
Magnus Öström, rummut, elektroniikka

Bobo Stenson Trio (ECM 2023)
Bobo Stenson, piano
Anders Jormin, basso
Jon Fält, rummut

Julkaistu alunperin Pohjolan Sanomissa 19.12.2008

 

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.