Bobo Stenson Trio: Contra la indecisíon (ECM, 2018)

Bobo Stenson, Luulaja 2007

Pianisti Bobo Stensonin trion uutuus ”Contra la indecisíon” (”Väärinkästyksiä vastaan”, kertoo Google Kääntäjä) ilmestyi kuuden vuoden tauon jälkeen. Se on koottu samoja periaatteita noudattaen kuin edellisetkin albumit eli musiikkia on valittu monista lähteistä. Mukana on viisi basisti Anders Jorminin sävellystä, yksi kollektiivinen improvisaatio, jälleen yksi kuubalaisen Silvio Rodriguezin laulu sekä kolme klassikkoa eli sävellykset Béla Bartókilta, Frederic Mompoulta ja Erik Satielta.

Tällä kertaa ohjelmaan mahtuu myös yksi pianistin oma sävellys, mikä ei ole ollut kovin yleistä Stensonin levyillä. Sen sijaan jazzsävellykset ovat nyt jääneet kokonaan syrjään. Aikaisemmilla levyillähän on ollut esimerkiksi useita Ornette Colemanin sävellyksiä.

Contra la indecisíon” on häpeilemättöman melodista, jopa lempeän romanttista musiikkia, jota Stensonin piano laulaa tutun tunnistettavana ja pelkistetyn kirkkaana. Jorminin tumman lämmin basso kantaa turvallisesti. Jormin soittaa bassoaan mestarillisesti ja kuulaasti myös jousella. Rumpali Jon Fält näyttää, kuinka rumpuja on mahdollista soittaa hyvin hiljaisesti ja hänen hienovarainen tilanrakentelunsa paljastuu parhaiten kuulokkeiden kautta kuunneltuna.

Bobo Stenson kuuluu niiden taiteilijoiden joukkoon, jotka ovat jo löytäneet ja joiden ei tarvitse enää epätoivoisesti näyttää mitään uutta. Hänen trionsa on eräs nykyjazzin hioutuneimpia ja taidokkaimmin yhteensoittavia instrumentteja. Jos yhtyeen musiikki on ennestään tuttua, levy ei tarjoa kuulijalle mitään uutta ja yllättävää. Siitä huolimatta sen täydellisyyteen hiottu mietiskely on nautinnollista kuultavaa. Se on musiikkia, josta välittyy voimakas läsnäolon tuntu.

Tutustu Vuoden valinnat 2018 -listaani. Stensonin uutuus päätyi tietenkin näiden kuuntelusuositusten joukkoon.

Bobo Stenson Trio: Contra la indecisíon (ECM, 2018)
Bobo Stenson, piano, Anders Jormin, basso, Jon Fält, rummut

Bobo Stenson Trio – soittolista
Soittolistalla valikoima Stensonin trion levyiltä. Lue myös esittelyt trion aikaisemmista levyistä: 7 x Bobo Stenson Trio (+1).

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.