Festivaaliraportti – Raahen Rantajatsit 2014

rantajatsit
 

Raahen Rantajatsit on kuulunut suosikkitapahtumieni joukkoon jo pitkään. Kävin muistaakseni festivaaleilla ensimmäisen kerran vuonna 1995, kun äskettäin edesmennyt basisti Charlie Haden esiintyi siellä Quartet West -kokoonpanonsa kanssa. Sen jälkeen Rantajatsit on ollut aina silloin tällöin osa kulttuurikesääni.

Raahen Rantajatsit -festivaalin järjestäjien on pakko luottaa Suomen kesäsäähän, sillä festivaalin päänäyttämö Fantti sijaitsee aivan meren rannalla täysin säiden armoilla. Tänä kesänä sää oli musiikilliselle retkeilylle paras mahdollinen. Edes merestä loppuillasta kohoava kosteus ei tällä kertaa tuntunut kolealta. Tasapainoisesti rakennettu ohjelma ja hieno sää houkuttelivat paikalle myös mukavasti yleisöä.

Perjantai 25.7.

Perjantai-illan konsertin avasi pianisti Iiro Rantalan hyväntuulinen soolokonsertti. Kappaleiden välissä yleisölle mukavia jutellut Rantala osoitti jälleen kerran virtuoosin taitonsa. Hän rakensi reittinsä suorastaan romanttista hehkua säteilevistä melodioista dramaattisesti jyliseviin huipennuksiin.

Iiro Rantala

Iiro Rantala

Iiro Rantalan musiikki on aina tuottanut minulle lieviä ongelmia, sillä ilmiselvistä ansioistaan huolimatta se koskettaa minua yleensä vain etäisesti. Kun nyt pystyin hyväksymään Rantalan omana itsenään, enkä odottanut varsinaista jazzpianistia, muodostui illan avauksesta nautittava elämys.

Illan toisena esiintyjänä kuultiin 12-henkistä Trondheim Jazz Orchestraa, joka esitti saksofonisti Marius Nesetin sävellyksiä. Intensiiviseksi solistiksi osoittanut Neset pistäytyi saksofonisolistina yhdellä kappaleella myös Iiro Rantalan osuudessa.

Marius Neset, saksofoni ja Petter Eldh, basso

Marius Neset, saksofoni ja Petter Eldh, basso

Norjalaisten orkesterilla oli hieno, muhkean tumma soundi, jota harmonikka ja tuuba sävyttivät. Nesetin musiikki kasvoi usein minimalistisista aiheista hakkaavan jännitteiseksi, toisaalta yhtye rauhoittui paikoin kuulaisiinkin sävyihin. Nesetin lisäksi solisteista jäin mieleen trumpetisti Eivind Lønning.

Fantin perjantai-illan päätti Herd-trio yhdessä Aili Ikosen kanssa. He esittivät “Jazzbasilli”-levyltään tuttuja jazziskelmiä yhtä tyylikkään musikaalisesti. Konsertissa yhtye luonnollisesti käsitteli materiaaliaan levytystä vapaammin ja soolotilaa jäi mukavasti niin trion jäsenille kuin scat-lauluaan loisteliaasti esitelleelle Ikoselle. Setin viimeisenä kappaleena kuultu, levylläkin pysäyttänyt “Albatrossi” hiljensi yleisön hämärtyvässä kesäillassa.

Aili Ikonen

Aili Ikonen

Ikonen ja Herdin “Jazzbasilli” on hieno kunnianosoitus vanhalle jazziskelmälle ja sen esittäjille. On mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan Ikonen ja Herd seuraavaksi menevät, jos heidän yhteistyönsä vielä jatkuu.

Lauantai 26.7.

Kun jätin iltapäivän lasten ja lastenmielisten jazzit Fantissa väliin, alkoi lauantain jazzohjelma osaltani Raahen kirkosta. Siellä Juhani Aaltonen soitti huilulla soolokonsertin. Pitkälti improvisoitu konsertti oli kirkas ja valoisa. Tasan puoli tuntia kestänyt konsertti päättyi juuri, kun kirkon kellot alkoivat soittaa ehtookelloja ja sen jälkeen yleisö ei enää ylimääräisiä improvosaatioita saanut kuullakseen.

Juhani Aaltonen

Juhani Aaltonen jatkoi kuitenkin vielä kvartettinsa kanssa lauantai-Fantin ensimmäisenä esiintyjänä. Yhdessä pianisti Iro Haarlan, basisti Ulf Krokforsin ja rumpali Reiska Laineen kanssa Aaltonen esitti lämminhenkisen setin. Kvartetti soitti kaunista musiikkia, joka John Coltranen hengessä tavoitti suorastaan hartaita sävyjä.

Juhani Aaltonen Quartet

Juhani Aaltonen Quartet

Black Motor -trio kasvaa pohjimmiltaan samasta 1960-luvun free jazzin maaperästä kuin Aaltosen kvartettikin. Trio on usein hakenut joukkonsa jatkoksi muita muusikoita, kuten esimerkiksi Verneri Pohjola tai Pekka Rechardt. Nyt Raahessa trion kaksijakoisen setin vieraina esiintyivät saksofonisti Sakari Kukko ja 22-Pistepirkon kitaristi P-K Keränen.

Sakari Kukon kanssa soitettu setti oli tuttua Black Motoria, vahvaa ja svengaavaa free jazzia. Kukon saksofonit liittyivät saumattomasti trion musiikkiin. Jos Kukko meni vieraana täysin mukaan Black Motorin maailmaan, kääntyi asetelma P-K Keräsen kanssa toisin päin eli Black Motorista muuntautui käden käänteessä oivallinen rocktrio eli se sopeutui mukisematta Keräsen säestäjäksi. Asetelma osoitti, että rockmuusikko soittaa, mitä osaa, mutta jazzmuusikot soittavat mitä vaan.

Ville Rauhala, Black Motor

Ville Rauhala, Black Motor

Fantin konsertin päätti trio, jossa soittivat Jimi Tenor, kitaristi Kalle Kalima ja rumpali Joonas Riippa. Kenties järjestäjät olivat suunnitelleet triosta jonkinlaista loppukevennystä, mutta Jimi Tenorin proge-jazz-groove tuntui olevan väärässä paikassa kesäillan hämärässä Fantin lavalla (tai sitten minä en vain kuulunut kohderyhmään).

Sekä perjantaina että lauantaina musiikkia oli tarjolla vielä Ruiskuhuoneen yöklubilla. Perjantaina en jaksanut jäädä kuuntelemaan Rakka-yhtyettä alkua pidemmälle, mutta lauantaiyönä seurasin festivaalin päätösjameja ensimmäisen puoliajan verran.

Ruiskuhuoneella Black Motor (siis Sami Sippola, saksofonit, Ville Rauhala, basso ja Simo Laihanen, rummut) osoittautui festivaalin työn sankariksi. Lastenkonsertin ja Fantin pitkän setin jälkeen kolmikko uurasti vielä yömyöhällä jamien house-bändinä. Ensimmäisellä jaksolla jammailemassa kävivät ainakin saksofonisti Paul Austerlitz ja The World Mänkeri Orchestran puhaltaja Heikki Syrjänen. Sosiaalisen median mukaan toisella jaksolla jameissa olivat mukana myös Sakari Kukko, Kalle Kalima ja Jimi Tenor, mutta silloin olin jo vetäynyt yöpuulle.

Vuoden 2014 Rantajatsit oli jälleen hyvin järjestetty pienimuotoinen jazztapahtuma. Festivaalin järjestäjät jaksavat rakentaa tapahtumaa aina musiikin ehdoilla. Tämän vuoden ohjelma oli tasavahva ja korkeatasoinen, vaikka kaikkein järisyttävimmät elämykset jäivätkin tällä kertaa kokematta.

rantajatsit2
 
Lisätietoja:
Festivaalin ja Rajatsi ry:n nettisivut: Rajatsi.fi

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.